piątek, 29 kwietnia 2016

Chleb pszenno-gryczany z orzechami i figami



Chleb wyjątkowy lekko słodki z orzechami .... u nas zjadany jeszcze gdy jest ciepły.
Wspaniale komponuje się z domowym dżem, twarogiem a nawet z wędliną.



Składniki:
200 g mąki pszennej chlebowej
100 g mąki gryczanej
250 g wody
150 g aktywnego zakwasu żytniego
50 g figi
50 g orzechów pekan lub włoskich
1 łyżeczka soli morskiej

Dodatkowo:
kilka orzechów pekan i figi

Orzechy i figi pokroić na mniejszej kawałki. W misce wymieszać wszystkie składniki. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do foremki, na wierzchu ułożyć kila orzechów i figi pokrojonych w plastry lekko dociskając do ciasta. Następnie przykryć folią spożywcza, odstawić do wyrośnięcia na 3- 5 godzin. Ciasto chlebowe musi wyrosnąć do 3/4 foremki. Zdjąć folię i wstawić do nagrzanego piekarnika na 210 C, piec prze 50 minut.  Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia i studzimy na kratce.






7 komentarzy:

  1. Zabieram Ci go! Musi być pyszny;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam :) Wygląda naprawdę przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm taka' piętka' z chlebka mi się marzy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chlebek wygląda pysznie! Solidna, twarda skórka z dodatkiem fig (zupełne novum dla mnie), ogromniaste dziury i ciekawa zawartość, a to wszystko na zdrowym zakwasie żytnim : ) Pokażcie mi piekarnię, która robi takie cuda, nie używając polepszaczy smaku czy barwników. Muszę zrobić ten chleb wg Pani przepisu, by przekonać się, czy rzeczywiście pasuje do wędlin. Podejrzewam jednak, że najlepiej smakuje bez dodatków, jeszcze ciepły ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za miłe słowa i gorąco polecam upieczenie tego chlebka.
      P.S. To prawda chleb spałaszowaliśmy jeszcze ciepły z masełkiem ..... pyszny

      Usuń
  5. Zgadzam sie z każdym słowem Amatorki domowego pieczywa!!!!
    wspaniałego weekendu Asiu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tez piekę swój chlebek. Cieplutki jest cudowny :)
    nataliakupczak.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń