środa, 6 lipca 2016

Zupa krem z kalafiorem i groszkiem


Jest to wspaniała zupa krem, lekka i kremowa z dodatkiem młodego groszku
ja jestem zakochana w tej zupie :)
Może i wam zasmakuje?



Składniki:
2 l domowego bulionu mięsnego
1,5 kg kalafiora ( waga po obraniu)
25 dag  młodego groszku (waga po obraniu)
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej pietruszki
sól,pieprz

Do gotującego bulionu wrzucić kalafiora. Możecie użyć np. Rosołu z niedzieli ja często tak robię jeśli w planach mam zupę krem. Gotować do momentu gdy będzie miękki wszytko miksujemy na gładko. Ponownie wstawiamy na palnik i wrzucamy groszek i gotujemy ok 7 minut (ja lubię gdy groszek jest lekko twardy) na koniec dodajemy posiekany koperek i pietruszkę oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Pycha :)







4 komentarze: