Zanim upiekłam to ciacho zrobiłam przegląd innych blogów i opinii na jego temat.
Zdecydowałam się zmniejszyć ilość cukru, a mimo to i tak wyszło bardzo słodkie, ale myślę, że warto je upiec raz na jakiś czas dla swoich pociech, bo zapewniam Wam, że im będzie smakować najbardziej. Mnie również smakowało, ale mąż kręcił nosem i omijał je szerokim łukiem. Tym lepiej, bo więcej zostało dla nas, a zawsze to on jest głównym wyjadaczem moich słodkich wypieków :)
Bazowałam na przepisie Doroty.
Składniki na biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
3 łyżki kakao
Białka ubić na sztywną pianę i powoli dodawać cukier, łyżka po łyżce. Następnie dalej miksując dodać żółtka (pojedynczo) i olej. Na koniec dodajemy przesiane mąki, proszek do pieczenia oraz kakao i delikatnie mieszamy łyżką. Formę o wymiarach 25 cm x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać biszkopt. Piec w nagrzanym piekarniku na 170° C przez 20-25 minut. Studzić z lekko uchylonymi drzwiczkami. Po wystudzaniu przekroić biszkopt na pół. Nałożyć krem i przykryć drugim blatem biszkoptu. Polać polewą czekoladową.
Krem:
2 szklanki mleka pełnego w proszku (użyłam łaciatego)
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
300 g masła
Mleko zagotować z cukrem, wystudzić. Masło utrzeć mikserem, a następnie powoli dodawać mleko z cukrem. Na koniec wsypywać partiami mleko w proszku. Ucierać aż krem będzie jednolity.
Polewa:
1 tabliczka mlecznej czekolady
70 g miękkiego masła
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej.
Uwielbiam :) ten krem jest niesamowity, często przekładam nim torty :D
OdpowiedzUsuńJa dzieckiem już nie jestem, a nadal mam wielką ochotę na to ciacho!: D
OdpowiedzUsuńUwielbiam mleczne kanapki! Za domowy wyrób jeszcze się nie brałam, ale wygląda tak kusząco, że przepis pozwoliłam sobie zapisać :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo, choć nie mój :)
UsuńTeż przymierzam się do upieczenia tego ciasta!!! Twoje wygląda przepysznie, więc skorzystam z twojego przepisu!!!
OdpowiedzUsuńmiłego i radosnego weekendu kochana
Uwielbiam takie mleczne przekładańce! :)
OdpowiedzUsuńkiedyś zrobiłam podobne ciasto,nie da się przejść obok obojętnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciacho!
OdpowiedzUsuńWygląda i zapowiada się przepysznie! Muszę kiedyś sama spróbować :)
OdpowiedzUsuńOj, Agata będzie zachwycona! Ona uwielbia mleczne kanapki.
OdpowiedzUsuńzapewniam Cię ze dzieciaki oszaleją :)
Usuńlepsza niż ze sklepu:)
OdpowiedzUsuńta ze sklepu nie może się równać :)
UsuńSuper kanapka! Poproszę do kawy! :)
OdpowiedzUsuńmniam! uwielbiam to ciasto! Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńEktraśna kanapka :)
OdpowiedzUsuńNie no bajka! Nigdy nie wpadłam na pomysł zrobienia tego w domu! dzięki ; )
OdpowiedzUsuńJutro ja sie zabieram za ten przepis <3
Proszę bardzo :) i zapraszam częściej :)
UsuńTo ciacho musiało być rewelacyjne! :)
OdpowiedzUsuńmnie to ciasto przypomina troche W-Zke
OdpowiedzUsuńtylko z wyglądu bo w smaku całkowicie inaczej smakuje :)
Usuńpiękne! Skojarzyło mi się z w-z'tką, ale aż zapragnęłam by takie teraz zjeść! :)
OdpowiedzUsuńCzy masło ucierane do kremu powinno być w temperaturze pokojowej? Wspaniały przepis, jutro biorę się za pieczenie :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMasło nie powinno być zbyt miękkie, ani też zbyt twarde. Trudno to określić jednoznacznie, ale powiedzmy, że powinno być takie, jak w godzinę do półtora po wyjęciu z lodówki. Pozdrawiam, AsiaW
UsuńMleko w proszku i 0,5 szklanki zwykłego mleka zagotować z.cukrem?
OdpowiedzUsuńZagotować mleko zwykłe z cukrem. W przepisie jest napisane "na koniec wsypywać partiami mleko w proszku. Ucierać aż krem będzie jednolity" pozdrawiam
UsuńDziękuję, doczytałam po chwili:-)
OdpowiedzUsuńza słodkie :( pozatym kremu nie ma tyle co na zdjęciu a robiłam według przepisu.
OdpowiedzUsuńFakt ciasto jest mega słodkie, ale o tym napisałam. Bazował na przepisie z Moich Wypieków, i krem jest identyczny co autorki. A może została użyta większa blaszka? Pozdrawiam
Usuń