piątek, 1 lipca 2016

Kopytka w sosie kurkowym



 Pokazały się już kurki, jedne z tych grzybów które uwielbiam. Ich przygotowanie jest super proste,
zajmie Wam  dosłownie chwilkę :) 
a smak sosu nieziemski.....




Kopytka przepis tutaj
Sos kurkowy:
200 g kurek
100 ml śmietany 36%
1 średnia cebula
2 kopiaste łyżki miękkiego masła
sól, pieprz
1 łyżka posiekanego koperku

Kurki dokładnie umyć i osuszyć następnie pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i wrzuć drobno pokrojoną cebulę,zeszklić. Następnie dodać kurki wraz z kolejną łyżką masła,całość posolić i oprószyć pieprzem. Smażyć ok 5 minut. Następnie całość dusić kolejne 5 minut. Wlać śmietankę wraz z koperkiem, zagotować sos. Gotowym sosem polać kopytka dodatkowo oprószyć koperkiem. Pycha :)





9 komentarzy:

  1. jest już sezon na kurki? te ze słoika, kupne mi nie smakują

    OdpowiedzUsuń
  2. Kopytka uwielbiam, kurki także, więc jak dla mnie to danie idealne!
    wakacyjne pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. No i są kurki! Ale pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale bym zjadła takiego sosiku..

    OdpowiedzUsuń
  5. To jest zdecydowanie smak mojego dzieciństwa, uwielbiam<3

    OdpowiedzUsuń
  6. Proste i cudowne. Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń