piątek, 8 lipca 2016

Bolillos - bułeczki meksykańskie


Bułeczki meksykańskie? Zastanawiam się dlaczego mają taką nazwę jakoś ani w wyglądzie ani w smaku nie kojarzą mi się z Meksykiem. Za to są to przepyszne pszenne bułki 
o puszystym miąższu i chrupiącej skórce
Idealna bułka śniadaniowa :)
Źródło tutaj 




Zaczyn
100 g mąki pszennej chlebowej
25 g świeżych drożdży
335 g letniej wody 
1 łyżka miodu
Wszystkie składniki  na zaczyn wymieszać i dostawić na 10-15 minut do wyrośnięcia.

Składniki:
400 g mąki pszennej typ 550
1 łyżeczka z lekką górką soli morskiej
2 łyżki roztopionego smalcu

Zaczyn i pozostałe składniki umieścić misce i wrobić ciasto 10 minut robotem z końcówką z hakiem a ręcznie ok 15 minut. Ciasto po wyrobieniu będzie lepkie. Odstawić do wyrośnięcia na ok 1- 1,5 godziny. Po tym czacie odgazować ciasto (uderzamy kilka razy pięścią ) Ciasto podzielić na 9-10 części uformować szybko kulki, odkładać na blaszkę łączeniem do góry odstawić na 10 minut. Po tym czasie formować bułeczki układać na blaszce w dużych odstępach łączniem do dołu. Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte bułki naciąć nożem wzdłuż i delikatnie oprószyć mąką. Piec w piekarniku na grzanym na 190 C z funkcją pary przez 30 -35 minut. Studzimy na kratce.
(jeśli nie posiadacie takiej funkcji z parą wystarczy na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z gorąco wodą i zacząć nagrzewać piekarnik)











12 komentarzy:

  1. Jakie one piękne! Czy można się częstować???
    cudownego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne! Jak domowej roboty chyba wszystkie by u mnie poszły :) nie umiem odmówić świeżym i jeszcze ciepłym takim bułeczkom :)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. I po co kupować gotowe...pycha!;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne domowe bułeczki. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Co tydzień sobie takie piekę :) Cieszę sie ze nie jestem sama ;) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bułeczki wyglądają pysznie, muszę przetestować ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  7. No wyszły Ci idealnie, aż trudno uwierzyć że w warunkach domowych można zrobić coś takiego.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają naprawdę dobrze:)

    OdpowiedzUsuń
  9. umm takie bułki to ja rozumiem!

    OdpowiedzUsuń