We wrześniu zawsze robię weki z malin :) Od soku po dżemy, konfitury.
Ale w tym roku postanowiłam zrobić mus. Idealny do naleśników ciast i deserów.
Składniki:
1,5 kg malin
50 dag cukru
W rondlu z szerokim dnem wrzucamy maliny i is smażymy je ok 30- 40 minut. Dopóki maliny całkowicie się nie rozpadną. Następnie maliny przecieramy przez sito. Do przetartej may dodajmy cukier i całość gotujemy 30 minut. Mus przelewamy do słoików (moje o pojemności 200 ml)
i pasteryzujemy 25 minut.
Kocham maliny, też akurat je przetwarzam :) Mus cudownie osłodzi zimę :)
OdpowiedzUsuńMus malinowy stosuję jako dodatek do lodów, melby i budyniu. W sklepie ciężko go dostać, dlatego w lecie często przygotowuję go sama. Nigdy jednak nie wpadłam na to, żeby zapasteryzować mus na zimę, tylko robiłam go na bieżąco. Z malin wekowałam jedynie dżemy, więc w tym sezonie zrobię bardziej urozmaicone zapasy, pozdrawiam : )
OdpowiedzUsuńUwielbiam maliny, więc ten mus na pewno by mi zasmakował.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam Asiu:)
Ale gładki<3
OdpowiedzUsuńrobię podobny,idealny do deserów :)
OdpowiedzUsuń