piątek, 9 września 2016

Mus z malin


We wrześniu zawsze robię weki z malin :)  Od soku po dżemy, konfitury. 
Ale w tym roku postanowiłam zrobić mus. Idealny do naleśników ciast i deserów.

 Składniki:
1,5 kg malin
50 dag cukru

 W rondlu z szerokim dnem wrzucamy maliny i is smażymy je ok 30- 40 minut. Dopóki maliny całkowicie się nie rozpadną. Następnie maliny przecieramy przez sito. Do przetartej may dodajmy cukier i całość gotujemy 30 minut. Mus przelewamy do  słoików (moje o pojemności 200 ml) 
i pasteryzujemy 25 minut.



5 komentarzy:

  1. Kocham maliny, też akurat je przetwarzam :) Mus cudownie osłodzi zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mus malinowy stosuję jako dodatek do lodów, melby i budyniu. W sklepie ciężko go dostać, dlatego w lecie często przygotowuję go sama. Nigdy jednak nie wpadłam na to, żeby zapasteryzować mus na zimę, tylko robiłam go na bieżąco. Z malin wekowałam jedynie dżemy, więc w tym sezonie zrobię bardziej urozmaicone zapasy, pozdrawiam : )

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam maliny, więc ten mus na pewno by mi zasmakował.
    pozdrawiam Asiu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. robię podobny,idealny do deserów :)

    OdpowiedzUsuń