środa, 14 września 2016

Sałatka z pęczakiem i grilowanymi warzywami w towarzystwie fig

 

Sałatka powstała na  specjalne życzenie mojego męża, miała być zdrowa. 
Zasmakował i stwierdził że jest pyszna więc nic innego mi nie zostało jak podzielić się przepisem.

Składniki:
1/2 szklanka kaszy pęczak ( +1 łyżeczka soli i 1 łyżeczka oleju)
350 g bakłażana
100 g pomidorków koktajlowych
150 g papryki żółtej
2 sztuki figi
natka pietruszki

Sos:
4 łyżki soku pomarańczowego
2 łyżki soku cytrynowego
1,5 łyżki miodu płynnego
Sok z pomarańczy i cytryny wymieszać wraz z miodem, następnie wlewać powoli oliwę szybko mieszając.

Kaszę przepłukać wrzuć do gotującej wody wraz z łyżeczką soli i olejem i gotować 20 minut. Kaszę odcedzić i wystudzić.
Bakłażana pokroić na plastry posolić i odstawić na 15 minut. Następnie oprószyć ziołami prowansalskimi, pieprzem oraz skropić olejem następnie grilować. Gdy bakłażan przestygnie pokroić na mniejsze kawałki.
Paprykę pokroić w paski i również zgrilować.
Pomidory i figi pokroić na ćwiartki.
Wszystkie składniki wyłożyć na talerz, posypać posiekaną pietruszką. 
Polać sosem tuż przed podaniem.

2 komentarze:

  1. Wygląda rewelacyjnie! Na pewno wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sałatka prezentuje się wyśmienicie!!!
    uściski Asiu:)

    OdpowiedzUsuń