środa, 15 stycznia 2014

Miruna z szynką szwarcwaldzką i serem pleśniowym w sosie koperkowym



Ryby bardzo lubimy. Jedynie syn grymasi, ale też zjada.
Ten przepis powstał podczas "sprzątania lodówki", a efekt przeszedł moje oczekiwania.
Polecam dla miłośników ryb, szynki szwarcwaldzkiej i... sera pleśniowego.
Prosto... szybko... smacznie :) 

Składniki:                                                                                               
                                
60 dag filetu miruny,
pęczek koperku (może być mrożony),
250 ml śmietanki 30%,
kilka plasterków szynki szwarcwaldzkiej,
ser pleśniowy z chilli, (całe opakowanie, może być zwykły),
sól, pieprz, oliwa

W rondelku podgrzewamy śmietankę, dodajemy koperek, sól, pieprz. Chwilę gotujemy. Wyłączymy i studzimy.
Naczynie smarujemy 2 łyżkami oliwy. Rybę dzielimy na mniejsze kawałki doprawiamy solą (nie za dużo, bo szynka też słona), pieprzem i układamy w naczyniu. Na nią układamy kawałki szynki szwarcwaldzkiej, sera pleśniowego i polewamy sosem. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 20 minut.



P.S. Schwarzwälder schinken über alles :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz