środa, 26 marca 2014

Muszle nadziewane szpinakiem i mięsem pod beszamelem



Zawsze przy takich daniach jest trochę "roboty", ale przyjemność zajadania wynagradza czas spędzony w kuchni. Ja nie będę się przyznawać, ile szpinakowych muszli pochłonęłam :)

Składniki:
50 dag mięsa mielonego z kurczaka,
300 g makaronu typu muszle,
250 g mrożonego szpinaku,
2 ząbki czosnku,
1 cebula,
5 łyżek słodkiej śmietanki,
25 dag sera żółtego,
oliwa z oliwek,

Beszamel:
3 czubate łyżki masła,
3 łyżki mąki,
3 szklanki mleka,
sól, gałka muszkatołowa.


Muszle gotujemy al dente w rondlu z szerokim dnem, delikatnie od czasu do czasu mieszając. Szpinak wrzucamy na patelnie z oliwą, dajemy czosnek i smażymy. Całość solimy. Dodajemy zmielone mięso z kurczaka i dalej smażymy. Na koniec dodajemy śmietankę i dusimy ok.10 minut. Farsz studzimy i nadziewamy nim muszle.

Beszamel:
W rondelku rozpuszczamy masło i dajemy mąkę. Chwilę ją smażymy (nie może ściemnieć, bo wtedy sos  nie będzie dobry) i wlewamy zimne mleko energicznie mieszając. Dodajmy sól i gałkę muszkatołową cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje przez ok. 3-5 minut.

Do naczynia żaroodpornego wlewamy połowę beszamelu i układamy na nim nadziane muszle. Następnie polewamy pozostałym sosem i ścieramy na to ser. Zapiekamy w temp. 180°C przez 30 minut (pod przykryciem). Na ostatnie 2-3 minuty odkrywamy, aby beszamel się przyrumienił.


4 komentarze:

  1. bardzo lubię zapiekany makaron:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pychotka!! Widzę, że obserwatorów przybywa masowo:))) Gratulacje, nie dziwota!

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam prawie identyczne danie w weekend. :) tylko do farszu dałam fete a nie zmielonego kurczaka. dzięki temu uzyskałam lekko słonawy smak i konsystencja szpinaku zgęstniała.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie połączenie też super, wielokrotnie łącze fetę ze szpinakiem :)

      Usuń