sobota, 29 marca 2014

Zupa pomidorowa z nutą curry


Kto z Was pamięta pomidorową robioną z niedzielnego rosołu? Mój mąż ma awersję do takiej prowizorki, dlatego staję na głowie,  żeby robić pomidorówki, które będą mu smakowały :) 
Ta zupka to też wspaniała propozycja dla niejadków, bo wszystkie warzywa są zmiksowane z użyciem blendera..., a w skrzydle z indyka jest naprawdę bardzo dużo pysznego i delikatnego mięsa..., ale chyba każde dziecko lubi pomidorową :) Ta pomidorówka jest wyjątkowa, naprawdę gorąco polecam :)

Składniki:                                                               
1 skrzydło z indyka,
3 do 4 l wody,
3 marchewki,
2 pietruszki,
5 cm pora :)
kawałek selera,
700 g przetartych pomidorów z czosnkiem (użyłam Passaty z Biedronki),
2 łyżki mrożonej lub świeżej bazylii,
1 łyżeczka curry,
3 ziele angielskie,
2 liście laurowe,
sól, pieprz.

Mięso czyścimy, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Solimy i gotujemy przez ok. 1 godzinę, a po tym czasie dodajemy starte na tarce warzywa i gotujemy kolejne 20 minut. Następnie wlewamy pomidory i gotujemy 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy mięso, ziele, licie laurowe i miksujemy zupę, po czym ponownie odstawiamy na palnik. Przyprawiamy curry, pieprzem oraz bazylią. Ja podają z makaronem lub ryżem. Zupa nie przypomina zupy krem, ale jest dość gęsta. Mięso ze skrzydła  indyka obieram i dokładam do zupy.

2 komentarze: