czwartek, 22 maja 2014

Domowa granola


W końcu zebrałam się, żeby napisać tego posta :) już jakiś czas temu pisałam na moim facebookowym fanpagu, że niebawem na blogu pojawi się ten przepis, ale z "niebawem" zrobiło się kilka tygodni :)  No, ale jest...  moja domowa pyszna granola :) Tak zasmakowała domownikom, że szybko znika ze słoika i muszę ją robić przynajmniej raz w tygodniu :) Jedno wiem na pewno - sklepowej mówię stanowcze NIE! ...z wielu powodów: po pierwsze ta jest mniej nafaszerowana cukrami i innymi świństwami, a po drugie przygotowanie własnej jest banalnie proste i sprawia wiele przyjemności, więc gorąco polecam Wam wypróbowanie tego przepisu :)

Składniki:
500 g płatków owsianych (górskich),
sok z 1/2 cytryny,
1 duży banan,
1 jabłko,
3 łyżki płynnego miodu,
4 łyżki nektaru bananowego (lub soku jabłkowego),
rodzynki.

Banana drobno kroimy, a jabłko razem ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach i polewamy sokiem z cytryny. Dodajemy płatki owsiane, miód, nektar bananowy i wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy na dużą blaszkę - ja używam tej z piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do 160°C i wkładamy do niego naszą granolę. Pieczemy przez ok. 45 minut bardzo często mieszając, aby jej nie przypalić. Gdy będzie rumiana, wyłączamy piekarnik i studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Gdy wystygnie dodajemy rodzynki lub ulubione bakalie i zajadamy. Granole przechowujemy w słoiku :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz