piątek, 11 lipca 2014

Sok z czarnej porzeczki



Lubicie soki z czarnej porzeczki ? Dla mojej rodziny jesienią nie ma nic lepszego niż szklaneczka wody  z domowym sokiem. Odkąd moje dzieci w okresie jesienno-zimowym każdego dnia  piją różne moje soki z owoców, to nie chorują :) no bo to w końcu bomba witaminowa :) W tym roku przerobiłam już 8 kg porzeczek :) Zrobiłam pyszny dżemik, konfiturę, naleweczkę..., a dziś zapraszam na soczek :)


Składniki:
2 kg porzeczek,
1 kg cukru.

Do sokownika wsypujemy porzeczki i zasypujemy cukrem. Gotujemy na wolnym ogniu. Ja czekam, aż cały sok spłynie, żeby cukier dobrze się rozpuścił. Następnie przelewam do butelek o pojemności 330 ml. Pasteryzujemy na mokro 20 minut.



12 komentarzy:

  1. ja też zrobiłam już sok porzeczkowy, nie wyobrażam sobie moich przetworów bez tego smakołyku, naturalna witamina C:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sok z porzeczek jeszcze przede mną w tym roku :) ale robię w taki sam sposób i też bardzo go lubię. Ma śliczny kolorek <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach, jak ja go lubię.... śliczne, apetyczne, soczyste fotki Asiu!
    milutkiego weekendu kochana

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam taki sok :) ! Ale jeszcze sama nigdy nie robiłam :D

    OdpowiedzUsuń
  5. fajnie ale ten sok robi mi się ze 3 godz przez sokownik Czy jest jakiś szybszy sposób

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zagotować owoce razem z cukrem i tak gotować ok. pół godziny do godziny. Następnie zlać powstały sok i odcisnąć owoce przez gazę do buteleczek i pasteryzować. Uważam jednak, że sok z sokownika jest najsmaczniejszy choć czasochłonny. Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Z czarnej porzeczki uwielbiam!! Żałuję że nie mam sokownika, znacznie ułatwia życie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O pyszności, jak ja uwielbiam sok z czarnej porzeczki!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Obróbka termiczna żywności, np. pasteryzacja czy zwykłe gotowanie, powoduje, że ta witamina jest niemal całkowicie tracona.

    http://bonavita.pl/witamina-c-nie-tylko-wysoka-temperatura-moze-powodowac-jej-straty

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy produkt spożywczy poddany obróbce termicznej powoduje straty witamin, ale wolę podać taki sok dzieciom niż marketowy,tu wiem na 100 % jaki skład bez sztucznych dodatków.Pozdrawiam

      Usuń
  9. Kurde, ale po co w ogóle gotować ten sok, naprawdę nie rozumiem? Nie lepiej wycisnąć świeży sok, albo zasypać owoce cukrem? Szkoda tych witamin, jeżeli chcecie go dłużej trzymać, to krótka pasteryzacja powinna w zupełności wystarczyć.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń