poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Placuszki z cukinii z sosem czosnkowym / Zucchini pancakes with garlic sauce



Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. Można zrobić z niej leczo czy zupę krem, ale gdy nie mam za bardzo czasu na pichcenie, to po prostu przyrządzam z niej placuszki. Dziś zatem zaserwuję Wam przepis na banalnie prosty i szybki obiad - placuszki z  cukinii z sosem czosnkowym, które preferuje bardziej od tych ziemniaczanych :) Najlepiej używać średniej cukinii, bo ma mniej pestek i miękką skórkę, ale takiej nie dostaniecie i macie dużą to przed starciem należy ją wydrążyć.

Składniki:
80 dag cukinii,
2 duże marchewki,
2 jajka,
4 czubate łyżki mąki pszennej,
sól, pieprz,
olej do smażenia.

Sos czosnkowy:
5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego,
1 ząbek czosnku,
1 łyżka majonezu,
pieprz, sól.

Jogurt wymieszać z majonezem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Cukinię ścieramy na dużych oczkach. Posypujemy solą i dostawiamy na sitku na 10 minut, aby puściła wodę. Następnie dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę, jajka, mąkę i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy na średniej mocy palnika na niedużej ilości oleju na rumiano.
  

Ingredients:
0,8 kg of grated zucchini,
2 large carrots,
2 eggs,
4 heaping tablespoons of flour,
salt and pepper to taste,
rapeseed oil.

Garlic sauce:
5 tablespoons of yogurt,
1 clove of garlic,
1 tablespoon mayonnaise,
pepper and salt to taste.

Mix yogurt with mayonnaise and pressed garlic clove, add salt and pepper.

Sprinkle the zucchini with salt and leave it for 10 minutes in a sieve to strain. Add grated carrot, eggs, flour and pepper and mix everything thoroughly. Fry on medium power burner with a small amount of rapeseed oil until browned.






Dieta Śródziemnomorska

8 komentarzy:

  1. Wspaniale wyglądają ! Bardzo je lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie wspaniałe placuchy *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe połączenie z marchewką! Ja również jestem fanką dań z cukinii! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy takich nie jadłam i z wielką przyjemnością bym je zjadła!!! Wyglądają pięknie i pysznie!!!
    Buziaki Asiu

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje ulubione :) i jeszcze z sosem czosnkowym - bajka!

    OdpowiedzUsuń
  6. Takich z sosem czosnkowym nie robiłam, muszę dzisiaj usmażyć:)

    OdpowiedzUsuń