środa, 2 marca 2016

Mleko owsiane


Coś dla miłośników kuchni roślinnej czyli mleko owsiane. Ja ostatnio bardzo zaprzyjaźniłam się z tym mlekiem, ale zanim doszłam do tego, żeby mi to mleko smakowało odbyłam kilka prób. Raz zalewałam płatki wrzątkiem, raz je mieliłam innym razem namaczałam. Denerwował mnie fakt, że mleko było ciągle mocno kleiste. Aż do zeszłego tygodnia. Gdy płatki załam przegotowaną letnią wodą i od razu zmiksowałam. Mleko owsiane idealne. :))) Wspaniale nadaję się do naleśników, koktajlów, a nawet kawy.



Składniki
100 g płatków owsianych (górskich)
1 l  letniej przegotowanej wody
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (opcjonalnie)

Płatki wraz z wodą wrzucić do blendera i miksować ok 2 minut na najwyższych obrotach. Następnie przecedzić przez gęste sito. Wyrzuć resztki i ponownie odcedzić mleko tym razem przez gazę. Można dosłodzić cukrem lub syropem klonowym. Gotowe mleko przechowywać przez kilka dni w lodówce.



2 komentarze:

  1. Nigdy nie piłam, więc jestem bardzo ciekawa smaku:)
    pozdrawiam i miłego dnia życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Coraz częściej zastępuję zwykłe mleko krowie tym roślinnym i bardzo mi ta zmiana odpowiada. Robiłam wcześniej owsiane, a teraz zdecydowanie wolę migdałowe.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń