piątek, 11 lipca 2014

Sok z czarnej porzeczki



Lubicie soki z czarnej porzeczki ? Dla mojej rodziny jesienią nie ma nic lepszego niż szklaneczka wody  z domowym sokiem. Odkąd moje dzieci w okresie jesienno-zimowym każdego dnia  piją różne moje soki z owoców, to nie chorują :) no bo to w końcu bomba witaminowa :) W tym roku przerobiłam już 8 kg porzeczek :) Zrobiłam pyszny dżemik, konfiturę, naleweczkę..., a dziś zapraszam na soczek :)


Składniki:
2 kg porzeczek,
1 kg cukru.

Do sokownika wsypujemy porzeczki i zasypujemy cukrem. Gotujemy na wolnym ogniu. Ja czekam, aż cały sok spłynie, żeby cukier dobrze się rozpuścił. Następnie przelewam do butelek o pojemności 330 ml. Pasteryzujemy na mokro 20 minut.



czwartek, 10 lipca 2014

Kajzerki z czarnuszką



Lubię wyzwania :) zwłaszcza jeśli chodzi o pieczywo :) Choć ten przepis jest banalnie prosty, naprawdę nic skomplikowanego, to smak i aromat kajzerek jest niepowtarzalny. Ten niesamowity ton bułeczkom  nadaje czarnuszka, dzięki której zwykłe kajzerki staną się wyjątkowe - gorąco polecam :)
Przepis znalazłam tutaj, a pomysł na bułeczki jest Liski

przepis bierze udział w akcji "Na zakwasie i na drożdżach"
w lipcu akcja odbywa się na blogu "Fabryka Kulinarnych Inspiracji" 

Składniki:
350 g mąki pszennej (ja użyłam typ 500),
60 g mąki ziemniaczanej,
30 g świeżych drożdży,
40 g masła (miękkiego),
20 g cukru,
1,5 łyżeczki soli,
230 ml mleka,
1 jajko,
czarnuszka do posypania.

Do posmarowania bułeczek:
jajko wymieszane z 1 łyżką kwaśniej śmietany 18%.

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać letnie mleko i wymieszać. Mąki przesiać, dodać mleko z drożdżami, sól, jajko oraz miękkie masło. Ciasto wyrobić (ok. 7-10 minut), odstawić do wyrośnięcia w lekko natłuszczonej misce na ok. 1 godzinę - ciasto musi podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto delikatnie wyrobić. Podzielić na 10 równych części. Z każdej części zrobić wałeczek o długości 30 cm, zawinąć pętelkę na jednym końcu, a następnie drugi zawinąć od spodu (instrukcja obrazkowa poniżej). Bułeczki ułożyć na blaszce w dużych odstępach i odstawić pod przykryciem na 30 minut. Po tym czasie posmarować jajkiem ze śmietaną i posypać czarnuszką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C na 25 minut. Piec do zrumienienia. Studzić na kratce. Bułeczki smakują bardzo dobrze także następnego dnia :)
















środa, 9 lipca 2014

Decoupage w moim wydaniu :)


Do zrobienia tych pudełek byłam przygotowana już dawno. Zakupiłam wszystkie potrzebne materiały, tylko czasu ciągle brakowało, ale teraz mam urlop, więc czasu nie marnuję :) ...i sobie maluję :)
a w kolejce czekają kolejny pojemnik i tacka :)


Potrzebujecie:
  • Dowolne pudełka, skrzynki, butelki, itp :) ...decoupage można praktycznie wykonać na każdym materiale. Trzeba jedynie odpowiednio przygotować powierzchnię.
  • Farbę akrylową,
  • Pędzle,
  • Vicol lub werniks do decoupage (ja rozcieńczam vicol delikatnie z wodą - tańsza wersja od werniksu)
  • lakier wodny akrylowy (ja użyłam vidaron),
  • Papier ścierny,
  • Serwetki papierowe,

Etap I:
Należy przeszlifować pudelko papierem ściernym, aby pozbyć się nierówności.
Etap II:
Malujemy nasze pudełko dwukrotnie farbą akrylową  (ja użyłam białej i kremowej).
Etap III:
Nakładamy wycięty wzór z serwetki (którą wcześniej należy rozwarstwić) na pudełko i nakładamy klej na serwetkę pewnymi ruchami (od środka - to zapobiegnie ewentualnemu przesuwaniu się serwetki), uważając aby jej nie rozerwać :) nie nakładamy zbyt dużej ilości kleju, bo wtedy serwetka nam się pomarszczy. Zostawiamy do wyschnięcia. 
Etap IV:
Nakładamy cienką warstwę lakieru na nasz wzór i całe pudełko. Zostawiamy do wyschnięcia, następnie szlifujemy papierem ściernym (250). Czynność tą powtarzamy jeszcze dwukrotnie.

Środka moich pojemników nie malowałam, ponieważ postanowiłam uszyć pokrowce :)

...pudełka przed...


...i po....



.....i jeszcze mini komódka :) na przybory do szycia....





sobota, 5 lipca 2014

Chleb z ziarnami dla leniwych :)


Przepis na ten chlebek dostałam od znajomej i od tamtego czasu przechodził różne metamorfozy w mojej kuchni :) Ja nazwałam ten chleb "chlebkiem dla leniwych", ze względu na to, że szybko się go przygotowuje i długo zachowuje swoją świeżość... nawet do tygodnia... choć śmiem wątpić, że aż tak długo wytrzyma :) Koleżanka zaś ochrzciła go "chlebkiem dla zapracowanych". Jedno wiem na pewno czy dla zapracowanych, czy dla leniwych - warto go zrobić :))))) 

przepis bierze udział w akcji "Na zakwasie i na drożdżach"
w lipcu akcja odbywa się na blogu "Fabryka Kulinarnych Inspiracji"

Składniki:
1 kg mąki pszennej typ 550,
1 litr letniej wody,
10 dag drożdży,
2 łyżki cukru,
1,5 łyki soli,
4 łyżki oleju,
1/2 szklanki otrębów owsianych,
1/2 szklanki pestek dyni,
1/2 szklanki siemienia lnianego,
1/2 szklanki słonecznika.

Mąkę mieszamy z ziarnami, a w wodzie mieszamy drożdże, cukier, sól i olej. Całość przelewamy do mąki i dokładnie mieszamy (nie przejmujemy się konsystencją). Przekładamy do dwóch keksówek o wymiarach 30 x 11 wysmarowanych masłem i oprószonych bułką tartą. Wierzch posypać ziarnami. Wstawiamy do zimnego piekarnika i nastawiamy temperaturę na 180°C stopni. Pieczemy 1 godzinę i 15 minut. Po upieczeniu wyjmujemy natychmiast z keksówek (żeby chlebek się nie sparował, uwaga nie oparzcie się) i studzimy na kratce. Chlebek przechowywać w bawełnianym ręczniku. Czyż nie jest to proste? :)











piątek, 4 lipca 2014

Chłodnik litewski z botwinki


Nic tak nie gasi głodu i pragnienia, jak chłodnik w upalne dni, a podobno takie zmierzają w kierunku Polski :) U moich teściów w ogródku pojawiła się botwinka, a że uwielbiamy zupy na zimno, więc decyzja była szybka... chłodnik i już :)


Składniki:
50 dag botwinki,
1 szklanka wody,
Sok z 1/2 cytryny,
1 szklanka soku z buraków,
30 dag ogórków gruntowych,
Pęczek rzodkiewki,
1/2 paczki pietruszki,
1 pęczek koperku,
1/2 pęczku szczypiorku,
1,5 litra kefiru,
1 łyżka cukru,
1 łyżeczka soli,
pieprz.


Dodatkowo:
Jajka ugotowane na twardo

Sok z buraków:
1kg buraków,
1/2 łyżeczki cukru,
Buraki obieramy, kroimy na małe kawałki i wkładamy do sokowirówki.
Sok zagotowujemy z 1/2 łyżeczką cukru. Gotujemy 2 minuty i studzimy.

Botwinkę myjemy i wraz z liśćmi drobno kroimy (buraki ścieram na tarce o dużych oczkach). Przekładamy do rondelka, dodajemy z sok z cytryny, wodę, 1/2 łyżeczki soli oraz 1 łyżeczkę cukru i gotujemy do miękkości. Następnie studzimy. Ogórki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Rzodkiewkę ścieramy na tarce, a zieleninę siekamy. Wszystko przekładamy do ugotowanej botwinki, zalewamy kefirem i sokiem z buraków. Całość mieszany, doprawiając 1 łyżeczką cukru i 1/2 łyżeczką soli oraz pieprzem (lub wg. uznania). Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.







Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dniLato w pełni!

czwartek, 3 lipca 2014

Nagroda w konkursie "Mięta i pieprz od Joseph Joseph, czyli kulinarne smaki lata ze szczyptą designu w Fabryka Form"


Mój pierwszy konkurs i wyróżnienie :) Było to miłe zaskoczenie, że wśród tylu zgłoszeń wybrano właśnie moje zdjęcie :) Koktajlu truskawko-poziomkowego. Nagroda to miarki kuchenne Nest Cups. 
Od dziś odmierzanie będzie jeszcze prostsze :)



wtorek, 1 lipca 2014

Pancakesy z karmelem i czerwonymi porzeczkami / Pancakes with caramel and redcurrants


Chodziły za mną od dawna, aż w końcu wszyscy się doczekaliśmy i wakacji, i obiecanych cudownych pancakesów..., czyli w sumie naleśników, tyle że trochę bardziej puszystych, a bardziej znanych jako amerykańskie. Można podawać je na słodko z ulubioną polewą, np.: z syropem klonowym lub z mniszka lekarskiego, różnymi konfiturami, np. z konfiturą truskawkową czy z dowolnymi owocami i cukrem pudrem. Smakują wyśmienicie w każdej odsłonie, doskonale pasują na śniadanie, na obiad, na deser. Mam nadzieję, że moja propozycja podania z sosem karmelem i porzeczkami przypadnie Wam do gustu :)

Składniki:
350 g mąki pszennej,
380 ml mleka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia (z lekką górką),
2 jajka,
100 g rozpuszczonego przestudzonego masła,
5 płaskich łyżek cukru,
(składniki: temperatura pokojowa)

Dodatkowo:
sos karmelowy (przepis tutaj),
jogurt,
porzeczki.

Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i cukier, w osobnej misce wymieszać jajka z mlekiem i rozpuszczonym masłem. Przelać do sypkich składników i dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto jest gęstsze od naleśnikowego. Smażyć na rumiano na suchej patelni na średniej mocy palnika. Przewracać placuszki, gdy pojawią się pęcherzyki.
Uwaga:
Placuszki smażyć najlepiej na teflonowej patelni, a jeśli placuszki będą przywierać, dodać minimalną ilość oleju. Jeśli moc palnika będzie za duża, to placuszki się spalą, a w środku będą surowe.