poniedziałek, 16 czerwca 2014

Koktajl truskawkowo-poziomkowy

 
Sezon truskawkowy jeszcze trwa, więc dziś proponujemy orzeźwiający i sycący koktajl z truskawek z jej mniejszymi siostrami - poziomkami, które na szczęście dojrzewają przez całe lato.
W roli dodatkowej atrakcji na zdjęciach wystąpiły suszone truskawki, które już poza sezonem stanowią dla moich milusińskich zdrową alternatywę dla chipsów :)

Przepis bierze udział w konkursie Fabryka Form: 
http://fabrykaform.pl/magazyn/konkurs-kulinarny-joseph-joseph-w-ff.php
Hurra !!! Nasz przepis został wyróżniony:
http://fabrykaform.pl/magazyn/konkurs-kulinarny-joseph-joseph-w-ff-wyniki.php
 

Składniki:
40 dag truskawek,
30 dag poziomek
1 szklanka gęstego jogurtu,
1/2 szklanka mleka,
1-2 łyżek cukru lub wg. uznania.

Truskawki z poziomkami miksujemy na gładko z cukrem, następnie dodajemy mleko, jogurt i dokładnie mieszamy. Tak nie wiele trzeba do szczęścia :)







Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dniLato w pełni!

9 komentarzy:

  1. A jak suszycie truskawki? Po prostu umyte, pokrojone w plasterki i wysuszone? Długą mają szansę przetrwać w tej formie :) ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Suszymy na suszarce, umyte, przekrojone na pół. Trudno powiedzieć jak długo wytrzymają, bo nie testowaliśmy tego - w zeszłym roku suszyliśmy różne owoce... jabłka, śliwki, gruszki i inne - nie miały szansy długo leżeć, bo znikały stosunkowo szybko. Myślę, że jeśli są dobrze wysuszone i potem szczelnie zamknięte mogą być przechowywane śmiało przez cała zimę, do następnego sezonu. Suszyliśmy też warzywa (głównie włoszczyzna do zup i bulionów) i z tego również korzystamy cały rok - mówiąc krótko - brak wody = brak życia - nic się nie rozwinie ani nie urośnie :) Pozdrawiamy :)

      Usuń
  2. Asiu, przecudnie wygląda Twój koktajl... wiesz, że jestem wielką fanką koktajli, więc szukam poziomek i robię w twoim wydaniu... Apetyczne zdjęcia i jak pięknie przyozdobiłaś szklaneczki!!! CUDNIE!!!!
    Kochana, ściskam i ślę buziaki

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm… wygląda niebywale apetycznie! mniam

    OdpowiedzUsuń
  4. nie jadłam w tym sezonie jeszcze poziomek, pięknie podane!

    OdpowiedzUsuń