poniedziałek, 5 maja 2014

Boeuf Stroganow z brunatnymi pieczarkami / Beef Stroganoff / Beef Stroganov / Befstróganov / Strogonow


Gdy tylko przyjdzie Wam ochota połechtać kubki smakowe wspaniałą wołowiną,
koniecznie musicie sięgnąć po to klasyczne danie. Staraliśmy się trzymać oryginalnego przepisu, a jedyną fanaberią są brunatne pieczarki o bardziej intensywnym smaku i wyrazistym zapachu niż białe.
Składniki:
1 kg wołowiny miękkiej,
0,5 kg cebuli,
0,5 kg pieczarek brunatnych,
1,5 l bulionu,
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
4 łyżki kwaśnej śmietany,
sól, pieprz,
mąka do obtoczenia mięsa,
olej do obsmażenia,

Wołowinę kroimy w paski i oprószamy mąką. Mięso partiami smażymy na rumiano. Na ten sam tłuszcz wrzucamy cebulę i chwilę smażymy. Pieczarki kroimy w talarki i przesmażamy. Mięso i cebulę wraz z pieczarki przekładamy do głębszego garnka i zalewamy bulionem.  Gotujemy aż mięso będzie miękkie, po czym dodajemy koncentratu pomidorowego. Na koniec dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze przez 2 minuty.





2 komentarze: