wtorek, 31 marca 2015

Babka cytrynowa


Puszysta babka to jest mój ideał na Święta Wielkanocne :) Najgorzej jednak gdy zrobi się zakalec :( ale w przypadku tej babki Wam to nie grozi... pod warunkiem, że będziecie trzymać się dwóch zasad: po pierwsze składniki muszą być w temperaturze pokojowej, a po drugie jajka muszą być dobrze ubite.  Przepis zmodyfikowałam od Doroty.



Składniki:
1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 duży kisiel cytrynowy bez cukru (58 g)
5 jajek
200 g masła
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej cytryny

Lukier:
5 czubatych łyżeczek cukru pudru
sok z cytryny

Cukier mieszamy z odrobiną soku z cytryny. Jeśli lukier jest za rzadki dodać odrobinę cukru pudru, jeśli za gęsty - nieco soku z cytryny. Dodatkowo dodałam jeszcze kilka kropel barwnika spożywczego.

Rada
Jeśli nie posiadacie cukru drobnego, wystarczy zwykły cukier i parę sekund w malakserze. Ja nigdy go nie kupuje - sama robię, jak jest mi potrzebny.

Jajka w całości ubijamy na bardzo puszystą masę stopniowo dodając cukier. Masa zrobi się niemalże biała. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kisiel. Wszystko delikatnie mieszamy. Dodajemy otartą skórkę z cytryny i ponownie mieszamy. Następnie wlewamy gorące rozpuszczone masło i mikserem na wolnych obrotach miksujemy do połączenia składników. Foremkę należy wysmarować masłem i obsypać mąką. Masę przekładamy do foremki z kominem o pojemności 2,5 litra do 2/3 jej wysokości (niestety moja była mniejsza i piekłam w dwóch mniejszych). Babkę pieczemy w w temp 160°C przez ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Babkę wyjmujemy z piekarnika i po chwili wyjmujemy z formy. Studzimy na kratce. Jeszce ciepłą polewamy lukrem.




Wielkanocne WypiekiBabki Wielkanocne 2015Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Smaki - edycja V

8 komentarzy:

  1. Moja ulubiona na święta i nie tylko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jaka piękna, i ta przyjemna kwaskowość cytrynki mniaaam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta babka jest taka ładniutka, pięknie żółta, że aż na sam widok ślinka cieknie:)
    Skorzystam na pewno z przepisu:)
    buziaczki kochana

    OdpowiedzUsuń
  4. Niom niom. Ja nawet nie wiem, co to jest drobny cukier do wypieków - to nie puder, jak mniemam? I toto stoi na półkach sklepowych, czy trzeba zamawiać w specjalistycznych sklepach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ten ze zwykłego sklepu wystarczy ;) ja nie kupuje sam go robię :)

      Usuń
  5. Jak Ci ładnie wyrosła :) pycha !

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepiękna :) Muszę zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń