W sezonie letnim musowo muszą być.. jagodzianki :) Takie z dużą porcją jagód, ciepłe z piekarnika takie lubię najbardziej :)
Składniki:
Składniki:
500 g mąki pszennej typ 650
250 ml ciepłego mleka 3,2% (nie gorącego)
7 g drożdży instant (lub 25 g świeżych)
1 jajko
1 żółtko
100 g masła
7 g drożdży instant (lub 25 g świeżych)
1 jajko
1 żółtko
100 g masła
100 g cukru
Nadzienie:
Nadzienie:
300g jagód
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
Cukier puder do posypania
Mąkę wymieszać z
cukrem i drożdżami (ze świeżych zrobić zaczyn). Dodać jajko, żółtko i
ciepłe mleko. Wyrabiać stopniowo dodając rozpuszczone masło. Wyrobić
gładkie, miękkie ciasto. Trwa to ok 7 mniut robotem z końcówką z hakiem, ręcznie 10-12 minut. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem. Przykryć folią spożywczą i
odstawić w ciepłe miejsce
do wyrośnięcia na 1 -1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją
objętość. Jagody umyć i osuszyć, posypać cukrem i mąką ziemniaczaną.
Wyrośnięte
ciasto lekko zagnieść.Ciasto podzielić na 16 bułeczek, każda waży ok
60g. Bierzemy kulkę i rozpłaszczamy w dłoni, następnie na każdą
kładziemy łyżkę czubatą jagód. Sklejamy jak pieroga. Następnie kulamy w
dłoniach. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łączniem
do dołu. Przykrywamy zwilżonym ręcznikiem lub folią spożywczą do
wyrośnięcia na 30-40 minut. Bułeczki muszą się napuszyć. Pieczemy w
rozgrzanym piekarniku na 190 C przez 20 minut. Wyjmujemy i studzimy na
kratce. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem
*jeśli chcemy polukrować nasze bułeczki, przed włożeniem do piekarnika należy je posmarować roztrzepanym lekko białkiem.
Uwielbiam jagodzianki i teraz w końcu będę mogła je zrobić sama! :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSay Yes to the Kitchen
jak widzę jagodzianki, to zawsze przypomina się stary dowcip ;)
OdpowiedzUsuń-"a z czym te jagodzianki?"
;))))
Znam znam... ten dowcip :)
Usuńniezwykle kuszące :)
OdpowiedzUsuńO rrrany, wyglądają rozkosznie!
OdpowiedzUsuńPorządnie nadziane, takie lubię właśnie ;)
OdpowiedzUsuńMniam ... wszystkie takie idealne. Porywam jedną :)
OdpowiedzUsuńmarzy mi się taka cieplutka bułeczka,,, :)
OdpowiedzUsuńAsiu kochana, ja się wpraszam na te pyszne jagodzianki:):):):)):)
OdpowiedzUsuńWspaniałę i proste:) Chętnie skorzystam z przepisu. Pozdrawiam i zapraszam do siebie
OdpowiedzUsuńBoskie! :)
OdpowiedzUsuńChodzą za mną już od dłuższego czasu.. :D
OdpowiedzUsuń