środa, 8 lipca 2015

Jagodzianki



W sezonie letnim musowo muszą być.. jagodzianki :)  Takie z dużą porcją jagód, ciepłe z piekarnika takie lubię najbardziej :)

Składniki:
500 g mąki pszennej typ 650
250 ml ciepłego mleka 3,2% (nie gorącego)
7 g drożdży instant (lub 25 g świeżych)
1 jajko
1 żółtko
100 g masła
100 g cukru

 Nadzienie:
300g jagód
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
 
Dodatkowo:
Cukier puder do posypania
 
Mąkę wymieszać z cukrem i  drożdżami (ze świeżych zrobić zaczyn). Dodać jajko, żółtko i ciepłe mleko. Wyrabiać stopniowo dodając rozpuszczone masło. Wyrobić gładkie, miękkie ciasto. Trwa to ok 7 mniut robotem z końcówką z hakiem, ręcznie 10-12 minut. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 -1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Jagody umyć i osuszyć, posypać cukrem i mąką ziemniaczaną.
Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść.Ciasto podzielić na 16 bułeczek, każda waży ok 60g. Bierzemy kulkę i rozpłaszczamy w dłoni, następnie na każdą kładziemy łyżkę czubatą jagód. Sklejamy jak pieroga. Następnie kulamy w dłoniach. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łączniem do dołu. Przykrywamy zwilżonym ręcznikiem lub folią spożywczą do wyrośnięcia na 30-40 minut. Bułeczki muszą się napuszyć. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 190 C przez 20 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem
*jeśli chcemy polukrować nasze bułeczki, przed włożeniem do piekarnika należy je posmarować roztrzepanym lekko białkiem.


12 komentarzy:

  1. Uwielbiam jagodzianki i teraz w końcu będę mogła je zrobić sama! :) Pozdrawiam :)

    Say Yes to the Kitchen

    OdpowiedzUsuń
  2. jak widzę jagodzianki, to zawsze przypomina się stary dowcip ;)
    -"a z czym te jagodzianki?"

    ;))))

    OdpowiedzUsuń
  3. O rrrany, wyglądają rozkosznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Porządnie nadziane, takie lubię właśnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam ... wszystkie takie idealne. Porywam jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  6. marzy mi się taka cieplutka bułeczka,,, :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Asiu kochana, ja się wpraszam na te pyszne jagodzianki:):):):)):)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałę i proste:) Chętnie skorzystam z przepisu. Pozdrawiam i zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń
  9. Chodzą za mną już od dłuższego czasu.. :D

    OdpowiedzUsuń