poniedziałek, 6 lipca 2015

Lody truskawkowo-jagodowe


Lody, koktajle, serniki na zimno to najlepsze smakołyki, które w gorące dni sprawdzą się najlepiej. Moje ulubione to sorbety. Dziś wersja na patyku. Najbardziej zachwycą milusińskich. Moja córcia tak skomplementowała "mamusiu dla mnie możesz codziennie robić taki lodzik" Przyznam,  że i dorosłym też smakowały :)
Lody bardzo proste w wykonaniu.



Składniki na masę truskawkową:
50 dag truskawek
2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)

Składniki na masę jagodową:
20 dag jagód
2 łyżeczki cukru pudru (opcjonalnie)

Obie masy zmiksować, następnie przetrzeć przez sito. Przełożyć w miseczkach do zamrażalnika. Masę jagodową na 1 godzinę a truskawkową na 2 godziny. Co półgodziny mieszać. Masę jagodową po godzinie przelać do pojemniczków na lody i schować do zamrażalnika. Następnie po kolejnej godzinie dolewamy masę truskawkową (gdyby masy szybciej gęstniały należy czas skrócić i odwrotnie). Całość przekładamy ponownie do zamrażalnika do całkowitego zamrożenia. 
Czas mrożenia jest zależny od waszych zamrażalników.
Polecam do takich lodów formę silikonową, bez problemu lody wyskakują z formy.




6 komentarzy:

  1. Ale mają cudny kształt! Takie lody są idealne na teraźniejszą pogodę...: )

    OdpowiedzUsuń
  2. Widać, że smakowały i świetną foremkę masz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie! Muszę kiedyś zrobić domowe :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyobrażam sobie jakie te lody muszą być pyyyszne!!!
    wakacyjne buziaki Asiu

    OdpowiedzUsuń
  5. Widać, że córci smakowały ogromnie :)
    Cudne masz te foremki :)

    OdpowiedzUsuń