Pyszna sałatka z jarmużem, który niedawno pojawił mi się mojej kuchni i już w niej pozostanie.
To wspaniałe warzywo ma właściwości przeciwzapalne, antyrakowe, jest źródłem witamin C i K więc nic tylko go jeść...ja preferuje go w postaci surowej :)
Przepis pochodzi z książki "Jadłonomia "
Składniki:
150 g jarmużu (waga bez łodygi)
1 jabłko
70 g płatków migdałowych
Dresing
5 łyżek syropu klonowego
3 łyżki musztardy
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
Jabłko pokroić w małą kostkę i skropić z sokiem z cytryny. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Jarmuż pokroić na mniejsze kawałki. W misce wymieszać składniki dresingu. Jarmuż , jabłko i migdały wymieszać w misce następnie polać dresingiem.
Na tym niebieskim tle wygląda wspaniale:) Pychaaaa:)
OdpowiedzUsuńcałuski kochana
Na pewno pyszna, ale same alergeny - jabłko surowe, migdały, cytryna :( Muszę wykombinować jakieś zamienniki do towarzystwa temu jarmużowi :D
OdpowiedzUsuńKusząca propozycja :D
OdpowiedzUsuńTaką sałatkę można jeść tonami :) Pycha!
OdpowiedzUsuń