Ja już ma frika na punkcie chleba, co rusz eksperymentuje i wyszukuje przepisów. Czasem jednak nie mam czasu na chleb na zakwasie, dlatego lubię takie ekspresowe pieczywo.
Szybkie i smaczny chleb, znaleziony u Małgosi
Składniki:
1 szklanka mąki
pszennej chlebowej typ 750
2 szklanki mąki
pszennej uniwersalnej typ 650
1/3 szklanki mąki
ziemniaczanej
1 szklanka ciepłej
wody (ale nie gorąca)
1/2 szklanki ciepłego mleka (ale nie gorącego)
7g drożdży instant
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy
Drożdże rozmieszaj w 1/4
szklanki letniego płynu i odstaw na 10 minut, aby się drożdże ruszyły. Mąki wymieszaj, dodaj sól i cukier. Do mąki dodaj
rozczyn drożdżowy i stopniowo dodawaj pozostały płyn jednocześnie
zarabiając ciasto. Powinno być dość miękkie, ale nie rozpływające się
zbytnio.Po zarobieniu ciasta
zacznij je zagniatać i wyrabiaj aż do momentu gdy będzie elastyczne i
zacznie dobrze odchodzić od dłoni. Podczas wyrabiania dodaj oliwę. Dobrze wyrobione ciasto
przełóż do natłuszczonej miski i przykryj folią i
odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około 1 h. Wyrośnięte ciasto przełóż
na stolnicę. Rozpłaszcz lekko ciasto i
zawijaj brzegi do środka, uformuj bochenek sklejając końcówki ciasta u
góry, jak sakiewkę. Powtórz czynność trzykrotnie. Dzięki temu chleb podczas pieczenia zachowa swój kształt. Uformowany bochenek przełóż
do oprószonego obficie mąką koszyka rozrostowego (lub wyłożonego
ściereczką durszlaka). Chleb przełóż do worka foliowego i zawiń
tak, aby nie dotykał powierzchni ciasta i odstaw na około 30- 50 minut do
podwojenia objętości. Piekarnik wraz z czarną blachą nagrzej do 200 C. Chleb delikatnie przełóż z koszyka na gorącą blachę. Piecz przez 45 minut. Skórka musi się zrumienić. Chleb studzimy na kratce.
Wow, ale apetyczny i piękny! :)
OdpowiedzUsuńProsty ale zapewne przepyszny;)
OdpowiedzUsuńPrzydałby mi się na jutrzejsze śniadanko:) wygląda kusząco:)
OdpowiedzUsuńuściski Asiu:)
Bardzo fajne uproszczenie gdy się nie ma czasu:)
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie!
OdpowiedzUsuńAż mi wstyd jak pomyślę, jak już dawno chleba nie piekłam...
Wspaniały! :D
OdpowiedzUsuńAle cudny bochen!
OdpowiedzUsuńJak mi tęskno do takiego chleba! Jest po prostu fantastyczny :)
OdpowiedzUsuńPiekłam dziś i mój straszne popękał na bokach. W smaku bardzo dobry. Będę go robiła aż wyjdzie mi idealny
OdpowiedzUsuńCanada-wspaniale przepjsy
OdpowiedzUsuń