piątek, 25 września 2015

Zupa krem z pieczarek


 W sezonie jesiennym uwielbiam zupy właśnie w postaci kemu, są sycące i rozgrzewające :)
No i dzieci za nimi przepadają :)




Składniki:
60 dag pieczarek
1  średnia cebula
ok. 0,75 l bulionu
majeranek, tymianek
1 średni ziemniak
oliwa
Dodatkowo:
kilka plasterków boczku
2-3 kromki chleba pszennego
1 łyżka masła

Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. smażymy  ok 7 minut następnie dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka i zalewamy bulionem. Gotujmy ok 10 minut, dodajmy majeranek i tymianek oraz pieprz i chwilę gotujemy. Całość blendujemy. W między czasie przygotowujemy grzanki. Chleb kroimy w kostkę i wrzucamy na średnio rozgrzaną patelnie bez tłuszczu bardzo często mieszając. Gdy delikatnie się zrumienią zmniejszamy płomień dodajemy masło i smażymy jeszcze kilka minut. Na osobnej patelni podsmażmy boczek pokrojony w plasterki.



4 komentarze:

  1. Pięknie i smakowicie wyglada!
    Cudnego weekendu kochana:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie zjadłabym taką zupkę<3

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealna pora na zupy krem! Już mi się podoba wersja takiej :)

    OdpowiedzUsuń