środa, 27 stycznia 2016

Zupa krem z warzyw



 Mam zamiłowanie to tego typu zup, są sycące. Naje się nią największy głodomór :)
No i ma trzy główne zalety: szybka, smaczna i zdrowa :)

 Składniki:
500 g mrożonych warzyw (u mnie w równych proporcjach groszek, brokuł i kalafior)
2 średnie marchewki
1 duża cebula
3 łyżki oleju rzepakowego
2 średnie ziemniaki
1 l bulionu + 1 szklanka (domowego bulionu)
1łyżka posiekanego koperku (u mnie mrożona)
1 łyżka posikanej natki pietruszki (u mnie mrożona)
sól i pieprz

Dodatkowo:
grzanki
oliwa lub śmietana

Marchewkę i ziemniaka obieramy następnie kroimy w średnia kostkę. Na oleju szklimy cebulę i czosnek dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaka z marchewką, chwilę razem smażymy. Następnie przykrywamy i dusimy ok 5 minut. Po tym czasie dodajemy mrożone warzywa, chwilę smażymy i znowu dusimy ok 7 minut. Po tym czasie wlewamy 3/4 bulionu oraz pietruszkę i koperek. Razem wszytko gotujmy do miękkości. Następnie miksujemy dolewając odpowiednią ilość bulionu, wszytko zależy jaką konsystencje lubicie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy grzankami i polewamy oliwą lub łyżką śmietany.



4 komentarze: