poniedziałek, 27 czerwca 2016

Najlepsze ciasto jogurtowe z jagodami i agrestem


Lato kojarzymy mi z ciastem pełnym owoców, a ciasto jogurtowe wręcz jest do tego stworzone :)
Zawsze Wam wyjdzie, jeśli będziecie się trzymać dwóch wskazówek: składniki muszą mieć temperaturę pokojową a mąkę zawsze mieszamy łyżką a nie mikserem. 
To jest puszyste i wilgotne. Rozpływa się w buzi :)
Możecie użyć ulubionego owocu.



Składniki:
300 g mąki pszennej tortowej
3 jajka
100 g oleju rzepakowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g cukru
260 g jogurtu greckiego
200 g agrestu
100 g jagód

Jaja ubić na białą pusztą masę z cukrem. Następnie do masy dodać olej wymieszany z jogurtem oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy o wymiarach 32x22 wyłożonej papierem do pieczenia. Na to wyłożyć owoce. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 C i piec przez 40 minut. Posypujemy cukrem pudrem.






2 komentarze: