niedziela, 12 stycznia 2014

Krem cytrynowy z nutą pomarańczy (Lemon Curd with orange note)



Ja już wcześniej pisałam, zachwyciłam się ostatnio Lemon Curdem od naszych przyjaciół z USA.
Ten ze słoiczka już dawno się skończył, więc długo nie czekając postanowiłam zrobić domowy. 
Jestem nim zachwycona i na pewno będę go robić w różnych kombinacjach smakowych. Inspirowana przepisem z mojego ulubionego bloga (Moje Wypieki) wprowadziłam małą modyfikację.


Składniki:
2 jaja,
2 żółtka,
80 g masła,
160 g cukru (drobnego),
sok 1 cytryny i 1/2 pomarańczy,
otarta skórka z pomarańczy.

Jajka, żółtka i cukier mieszamy rózgą do połączenia się składników. Wstawiamy na mały ogień i podgrzewamy cały czas mieszając. Po chwili dodajemy masło, soki wyciśnięte z cytrusów i skórkę z cytryny. Gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Potem przecieramy przez sito dodając otartą skórkę, która zostanie na sitku.

Zamykamy w słoiczku i chowamy do lodówki (może być przechowywany przez 2 tygodnie, ale wątpię że tyle wytrzyma :)). Doskonały do naleśników, muffin i innych słodkości.

PS. Niestety już go nie ma  :( zrobiłam z nim tort, a przepis na niego już wkrótce :)


Lemon Curd with orange note - perfect for meringue, muffins, cakes, cupcakes, and other sweets

Ingredients:
2 eggs,
2 egg yolks,
80 g of butter,
160 g of fine sugar ,
juice of one 1 lemon and ½ of an orange,
orange zest.

Mix eggs, egg yolks and sugar with a egg whip to connect the components. Cook over low heat constantly stirring. After a while add the butter, squeezed juice and zest and continue cooking over a low heat until the mixture thickens stirring constantly. Pass the hot curd through a sieve. Wait till the curd cools and put in the fridge.


3 komentarze: