sobota, 25 stycznia 2014

Puszyta drożdżówka


 Uwielbiam domową drożdżówkę - najlepsza jest z chrupiącą kruszonką. Nigdy nie potrafię się powstrzymać i próbuję zaraz po wyjęciu z pieca :) do tego z kawka, jakaś książka i mnie nie ma :)


Składniki na ciasto:
30 dag mąki pszennej (ja użyłam typ 550),
opakowanie drożdży suchych 7 g,
45 g cukru,
125 ml ciepłego mleka,
1 jajko,
50g roztopionego masła,
1/4 łyżeczki soli,

W misce wymieszać sypkie składniki, następnie dodać mleko, jajko i wyrobić. Pod koniec małymi porcjami dodawać roztopione masło. Wyrabiać do momentu, aż ciasto wchłonie masło, będzie gładkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 90 minut. Po tym czasie lekko wyrobić, przełożyć ciasto do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą (wymiary mojej keksówki 30 x 11 cm). Odstawić do wyrośnięcia na 30 - 40 minut. Po tym czasie posmarować wierzch roztrzepanym jakiem i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na  180°C na ok. 35 minut.

Składniki na kruszonkę:
50 g miękkiego masła,
10 płaskich łyżek mąki,
4 łyżki cukru,
op. cukru waniliowego,

Składniki umieszczamy w miseczce i palcami wyrabiamy na grudkowatą masę.

Oryginalny przepis znajdziecie też tutaj.



3 komentarze:

  1. mniam,mniam... jeszcze szklaneczkę mleczka poproszę

    OdpowiedzUsuń
  2. czy mogę również prosić kawałek? ;) Wyszła fantastyczna i jaka puszysta :) Zapach i smak mogę sobie wyobrazić, mniam!

    OdpowiedzUsuń