W ostatnim czasie dawno nie zachwycił mnie tak chleb jak ten. Przez dodatek dyni nie tylko ma wspaniały kolor ale cudowny miąższ. Oczywiście dzięki pieczeniu w garnku żeliwnym ma cudownie chrupiącą skórkę
Piekę go praktycznie co drugi dzień.
Mam nadzieje, że nie zabraknie mi musu z dyni,
Składniki na garnek żeliwny o średnicy 23:
50 dag mąki pszennej (typ 650)
250 g musu z dyni ( *najlepiej tego przepisu)
180 - 200 ml letniej wody
7 g drożdży instant
7 g drożdży instant
1,5 łyżeczki z soli morskiej
1 łyżka cukru
W misce umieszczamy wszystkie składniki powoli dolewając wodę i zarabiając. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (po wyrobieniu ciasto może się delikatnie kleić do rąk, nie dosypujemy mąki). Robotem z końcówką z hakiem ok. 7- 10 minut, ręcznie ok 15 minut. Następnie przekładamy do miski wysmarowanej oliwą na 1-1,5 godziny do wyrastania. Ciasto musi podwoić objętość. Po tym czasie wykładamy ciasto chlebowe na deskę delikatnie oprószona mąką i rozciągamy je a następnie zawijamy brzegi do środka jak sakiewkę. Czynność tą powtarzamy jeszcze dwukrotnie . Następnie formujemy bochenek, przekładamy na papier do pieczenia. Przykrywamy folią niezbyt szczelnie na ok. 45- 60 minut do podwojenia objętości. W między czasie nagrzewamy garnek żeliwny wraz pokrywą do 230 C. Gdy chleb będzie już gotowy posypujemy go mąką i ostrożnie przenosimy wraz z papierem do pieczenia do gorącego garnka. Zamykamy pokrywę i wstawiamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 210 C i pieczmy prze 30 minut. Następnie otwieramy pokrywę i pieczemy kolejne 25-30 mniut. Następnie ostrożnie wyjmujemy z garnka i studzimy na kratce.
wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńTen kolorek <3
OdpowiedzUsuńjaki fajny kolorek!
OdpowiedzUsuńAle ma piękny kolorek! Musi być smakowity!
OdpowiedzUsuńściskam cieplutko
Ale pięknie wygląda i ten kolor!
OdpowiedzUsuńMusiał smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńA kolor ma fenomenalny :)
Cudowny. Po prostu idealny. A ten kolor. Zachwyca :-)
OdpowiedzUsuńJest fantastyczny :) ja dziś piekę cztery z dynią, ale na zakwasie :)
OdpowiedzUsuńI ten kolor! Od razu jesień nabiera ciepłych barw :) Fantastyczny jest!
OdpowiedzUsuńWitam, czy moge upiec chleb w formie do pieczenia? Nie mam niestety garnka zeliwnego. Pozdrawiam, Magda
OdpowiedzUsuńTak chleb można piec w foremce najlepsza keksówka 30 cm
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńDziekuje za informację. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń