poniedziałek, 12 października 2015

Chleb dyniowy z garnka żeliwnego


W ostatnim czasie dawno nie zachwycił mnie tak chleb jak ten. Przez dodatek dyni nie tylko ma wspaniały kolor ale cudowny miąższ. Oczywiście dzięki pieczeniu w garnku żeliwnym ma cudownie chrupiącą skórkę
Piekę go praktycznie co drugi dzień. 
Mam  nadzieje, że nie zabraknie mi musu z dyni,
bo jak tak dalej pójdzie to zapasy które zgromadziłam na zimę szybko znikną :)


Składniki na garnek żeliwny o średnicy 23:
50 dag mąki pszennej (typ 650) 
250 g musu z dyni ( *najlepiej tego przepisu)
180 - 200 ml letniej wody
7 g drożdży instant
1,5 łyżeczki z soli morskiej
1 łyżka cukru 

W misce umieszczamy wszystkie składniki powoli dolewając wodę i zarabiając. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (po wyrobieniu ciasto może się delikatnie kleić do rąk, nie dosypujemy mąki). Robotem z końcówką z hakiem ok. 7- 10 minut,  ręcznie ok 15 minut. Następnie przekładamy do miski wysmarowanej oliwą na 1-1,5 godziny do wyrastania. Ciasto musi podwoić objętość. Po tym czasie wykładamy ciasto chlebowe na deskę delikatnie oprószona mąką i rozciągamy je a następnie zawijamy brzegi do środka jak sakiewkę. Czynność tą powtarzamy jeszcze dwukrotnie . Następnie formujemy bochenek, przekładamy na papier do pieczenia. Przykrywamy folią niezbyt szczelnie na ok. 45- 60 minut do podwojenia objętości. W między czasie nagrzewamy garnek żeliwny wraz pokrywą do 230 C. Gdy chleb będzie już gotowy posypujemy go mąką i ostrożnie przenosimy wraz z papierem do pieczenia do gorącego garnka. Zamykamy pokrywę i wstawiamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 210 C i pieczmy prze 30 minut. Następnie otwieramy pokrywę i pieczemy kolejne 25-30 mniut. Następnie ostrożnie wyjmujemy z garnka i studzimy na kratce.
* Ilość wody zależy od rodzaju dyni z jakiej przygotowany był mus. Polecam dynie hokkaido. 

Porada
Najlepiej gdy chleb wyrasta po uformowaniu  w misce o podobnej średnicy co garnek żeliwny.



13 komentarzy:

  1. Ale ma piękny kolorek! Musi być smakowity!
    ściskam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pięknie wygląda i ten kolor!

    OdpowiedzUsuń
  3. Musiał smakować wybornie :)
    A kolor ma fenomenalny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowny. Po prostu idealny. A ten kolor. Zachwyca :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest fantastyczny :) ja dziś piekę cztery z dynią, ale na zakwasie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. I ten kolor! Od razu jesień nabiera ciepłych barw :) Fantastyczny jest!

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam, czy moge upiec chleb w formie do pieczenia? Nie mam niestety garnka zeliwnego. Pozdrawiam, Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak chleb można piec w foremce najlepsza keksówka 30 cm

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  8. Dziekuje za informację. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń