Jakiś czas temu zaczęłam swoją przygodę z chlebami na zakwasie :) Piekę różne chleby coraz częściej, już prawie regularnie. Myślę, że warto podjąć ten wysiłek, żeby mieć w domu prawdziwy chleb :) To czysta poezja smaku... a pachnie przy tym obłędnie i jest dłuuuugo świeżutki. Dwa dni temu był obchodzony Światowy Dzień Chleba, więc to świetna okazja, by się Wam pochwalić takim chlebkiem :) Przepis jest bardzo prosty, a znalazłam go u Liski.
Wpis znajdzie się na liście "Na zakwasie i na drożdżach".
Wpis znajdzie się na liście "Na zakwasie i na drożdżach".
Składniki:
50 dag mąki pszennej typ 650
300 g wody (letniej i przegotowanej)
1 płaska łyżeczka soli
150 g aktywnego zakwasu
8 g świeżych drożdży lub 3 g drożdży instant
Dodatkowo:
olej rzepakowy, mąka do posypania chleba
Wszystkie składniki na ciasto chlebowe wymieszać i wyrobić, najlepiej mikserem z hakiem lub ręcznie. Ciasto będzie dość klejące, ale nie dosypujemy więcej mąki, tylko przykrywamy je bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie przekładamy ciasto do wysmarowanej wcześniej olejem foremki (ja używam foremki 11 cm x 30 cm z nieprzywieraną powłoką). Chlebek spryskujemy olejem, posypujemy mąką oraz odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie chlebek powinien podwoić swoją objętość. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 210°C i pieczemy przez 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.
Asiu, czy ja mogę prosić o instrukcje jak zrobic zakwas? :)
OdpowiedzUsuńGosiu właśnie przygotowuję post na temat zakwasu :) ale mogę wysłać meila z instrukcją :)
Usuńpoczekam na post i w razie czego będę dopytywać ;)
Usuńuwielbiam domowe wypiek, a zwłaszcza chleby! ;)
OdpowiedzUsuńpiękny chlebek, też uwielbiam wypieki na zakwasie, mają moc!
OdpowiedzUsuńDla mnie pajdka posmarowana masełkiem :-) Please ❤
OdpowiedzUsuńAle cudownie wygląda ten chlebuś... na pewno był smaczny!!!
OdpowiedzUsuńbuziaczki Asiu
Jak ładnie się upiekł! ;)
OdpowiedzUsuńajć, aż mi ślinka pociekła tak apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńJest fantastyczny, nie ma to jak domowy chleb :)
OdpowiedzUsuńBoski! :)
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek :)
OdpowiedzUsuńPieczenie chleba wciąga! :)
Witam pięknie i mam pytanie, czy mogłabym dostać przepis na zakwas. Chlebek wygląda pięknie i apetycznie chyba jest bardzo smaczny.
OdpowiedzUsuń