piątek, 31 października 2014

Placuszki dyniowe




Na dzisiejszy wieczór, nadają się w sam raz :)
Można przyrządzić na słodko, jak i wytrawnie, dodając np.: koziego sera.
Jak się okazało, rodzina jest jednak zwolennikiem wersji na słodko :)


 


Składniki:
0,5 kg dyni (pokrojonej w większe kawałki po obraniu)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
szczypta soli

Dynie ścieramy na tarce o drobnych oczach, dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną, sól i mieszamy. Białka ubijamy na pianę. Dodajemy do masy z dyni i delikatnie mieszamy. Placuszki pieczemy na średniej mocy palnika na małej ilości oleju. Jeśli Wasza dynia jest mocno soczysta, dodajcie więcej mąki. Moja dynia była soczysta, więc dodałam 4 łyżki.

7 komentarzy:

  1. świetnie wyglądają i jaki łady kolor:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyobrażam sobie, że smakowały wspaniale!
    ściskam kochana cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach.. ten kolor! :)
    Placuszki z pewnością musiały być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Strrrrrasznie pyszne musiały być )

    OdpowiedzUsuń
  5. zainspirowałaś mnie, to będzie deser do mojego obiadu:)

    OdpowiedzUsuń