czwartek, 23 października 2014

Zakręcone ciasteczka



Jakiś czas temu zobaczyłam te ciasteczka na blogu u dziewczyn i zapragnęłam je upiec. Długo się do nich zabierałam, ale jak w końcu je upiekłam, to wcale długo nie poleżały :) Ciasteczkowe łakomczuchy je pożarły :) Przepis koniecznie wart powtórzenia :) Do porannej kawki w sam raz...




Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej typ 550
1 kostka masła
2 jajka
5 łyżek cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki jogurtu naturalnego

Dodatkowo do ciemnej masy:
4 łyżeczki kakao
1 łyżeczka jogurtu naturalnego

Z podstawowych składników zagniatamy ciasto i dzielimy na połowę. Do jednej z połów dodajemy kakao, jogurt i ponownie zagniatamy. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy jasne ciasto lodówki i wałkujemy na prostokąt o długości 40 cm x 20 cm. Najlepiej zrobić to przez folię spożywcza, bo ciasto jest klejące. To samo robimy z ciemnym ciastem, które potem nakładamy na jasne. Całość zwijamy ciasno w roladę (dłuższym bokiem), którą, owiniętą w folię, wkładamy ponownie do lodówki na 30 minut. Następnie kroimy roladę na 40-50 kawałków, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w w piekarniku nagrzanym  na 180°C porze 10-15 minut. Ciasteczka lekko się zrumienią.



14 komentarzy:

  1. Jakie piękne, idealnie zrolowane!

    OdpowiedzUsuń
  2. Na poprawę dnia (bo pogoda za oknem taka depresyjna...), takie ciasteczka jak najbardziej się wpisują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo, moja mama robiła je raz w życiu ale do dziś pamiętam ich smak, te ciastka są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie urocze. Aż je się oczami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają cudownie.... i pewnie smakują przepysznie!!!! Po prostu idealne!
    Lubię twoje przepisy i twój blog:) po prostu jest tu zawsze smacznie i miło!
    ściskam Asiu, buziaki

    OdpowiedzUsuń
  6. Od dawno zbieram się, żeby takie upiec;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Małe zawijane pyszności. Wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie zawijasy do kawy muszą być idealne: ))

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam kiedyś takei, ale nie wyszły mi aż tak ładne jak Twoje.

    OdpowiedzUsuń
  10. Dlaczego ja ich jeszcze nie jadłam??? Naprawdę proszę mi zrobić!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam :) ciastka wyglądają genialnie. Mam tylko 2 pytanka. Mianowicie jakiej pojemności jest szklanka i czy kostka ma 200, czy 250g?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kostka masła ma 200 g a szklanka ma pojemność 250 ml. Pozdrawiam Asia

      Usuń