Zdrowa przekąska z płatków owsianych z dużą ilością nasion. Takie przekąska na pewno w ciągu dnia zaspokoi Wasz głód a z pewnością doda energii.
Ich dużą zaletą jest to że nie są zbyt mocno słodkie :)
Ich dużą zaletą jest to że nie są zbyt mocno słodkie :)
Dla mnie to porcja błonnika, której nie można się oprzeć.
Nawet nie spodziewałam się że tak zasmakuje również moim dzieciom :)
Teraz codziennie mnie pytają kiedy zrobię te batoniki.... bo w ciągu dwóch dni zniknęły.
Składniki:
270 g banana (waga po obraniu)
50 g słonecznika
50 g sezamu
20 g otrębów owsianych
1 szklanka płatków owsianych (górskich)
1/2 szklanka płatków jaglanych
70 g żurawiny
60 g miodu
1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
żurawina do posypania batoników
Nasiona lekko podprażyć na patelni, banana rozgnieść widelcem. Następnie banany i nasiona połączyć z pozostałymi kladnikami. Dwie keksówki o wymiarach 30 x11 wyłożyć papierem do pieczenia i przełoży masę. Wierzch wyrównać i docisną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec ok 25-30 minut do lekkiego zrumienienia. Wyjąć wraz z papierem do pieczenia lekko przestudzić, i jeszcze ciepłe pokroić na batony. Polać 1/2 przygotowanej czekolady i posypać żurawiną. Gdy pierwsza warstwa zastygnie polać druga warstwę .Przechowywać w szklanym pojemniku do 3 dni.
Polewa:
50 g gorzkiej czekolady
30 ml mleka 3,2%
2 łyżeczki miodu
1 czubata łyżeczka masła
Mleko doprowadzić do wrzenia, wrzucić pokrojoną czekoladę oraz miód. Odstawić na 2 minuty, po tym czasie dokładnie wymieszać. Na koniec dodać masło i ponownie wymieszać. Czekolada będzie dość płynna, zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
270 g banana (waga po obraniu)
50 g słonecznika
50 g sezamu
20 g otrębów owsianych
1 szklanka płatków owsianych (górskich)
1/2 szklanka płatków jaglanych
70 g żurawiny
60 g miodu
1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
żurawina do posypania batoników
Nasiona lekko podprażyć na patelni, banana rozgnieść widelcem. Następnie banany i nasiona połączyć z pozostałymi kladnikami. Dwie keksówki o wymiarach 30 x11 wyłożyć papierem do pieczenia i przełoży masę. Wierzch wyrównać i docisną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec ok 25-30 minut do lekkiego zrumienienia. Wyjąć wraz z papierem do pieczenia lekko przestudzić, i jeszcze ciepłe pokroić na batony. Polać 1/2 przygotowanej czekolady i posypać żurawiną. Gdy pierwsza warstwa zastygnie polać druga warstwę .Przechowywać w szklanym pojemniku do 3 dni.
Polewa:
50 g gorzkiej czekolady
30 ml mleka 3,2%
2 łyżeczki miodu
1 czubata łyżeczka masła
Mleko doprowadzić do wrzenia, wrzucić pokrojoną czekoladę oraz miód. Odstawić na 2 minuty, po tym czasie dokładnie wymieszać. Na koniec dodać masło i ponownie wymieszać. Czekolada będzie dość płynna, zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Takie najlepsze! Uwielbiam zabierać do szkoły :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
musze zrobić sobie takie do szkoły :)
OdpowiedzUsuńNa pewno zrobię!! Już zapisuję przepis;) Tylko gdzie kupujesz płatki jaglane?
OdpowiedzUsuńSą w Kaufland na pewno ze Szczytna
Usuńchętnie wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńMniam, wyglądają znakomicie :)
OdpowiedzUsuń