piątek, 2 października 2015

Gulasz wołowy na piwie z komosą


Rozpadająca się wołowina w ustach.....na niedzielny obiad nigdy nie odmówię :) 
a na pewno już mój mąż wołowinę by jadł obudzony nawet w środku nocy :) "wołowinowyżerca"
Może i was zachwyci?
Wersja z piwem i aromatycznymi ziłami.


Składniki:
1,2 kg wołowiny  (zrazówka dolna)
0,7 1 ciemnego piwa
ok, 0,5 l bulionu
3 duże cebule
4-5 marchewek
sól, pieprz
po kilka gałązek świeżych ziół (tymianek, macierzanka,rozmaryn)
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól, pieprz
2 łyżki mąki pszennej razowej
kilka łyżek oleju

Wołowina przed smażeniem nie powinna być prosto z lodówki. Kroimy mięso w dużą kostkę. Oprószamy mąką i smażymy partiami na rozgrzanym oleju. Następnie na tym samym tłuszczu szklimy cebulę dodajemy pokrojoną w większe plastry marchewkę. Chwilę smażymy, następnie dodajemy mięso i zalewamy piwem i bulionem, dajemy przyprawy oraz świeże zioła (które wcześniej należy zawinąć w gazę lub pergamin). Całość należy zgotować, następnie doprawić solą i pieprzem. Garnek z gulaszem przełożyć do nagrzanego piekarnika na 160 C  i piec przez ok 2 godziny. Po tym czasie sprawdzić czy mięso jet gotowe. Podawać z wcześniej ugotowaną komosą.


2 komentarze:

  1. Bardzo ładnie podane, zjadłabym z miłą chęcią;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowicie wygląda!!!!
    ściskam cieplutko Asiu

    OdpowiedzUsuń