Propozycja na całkiem smaczny obiad i zarazem stosunkowy łatwy w wykonaniu.
Do tego ładnie prezentuje się na talerzu :)
Polecam podawać z kaszą.
Składniki:
1 kg filetu z indyka
200 g pasty pomidorowej z suszonych pomidorów
250 g szpinak
1 cebula
1 ząbek czosnku
150 g szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
100 ml białego wytrawnego wina
pieprz sól
oliwa
Szpinak umyć i odsączyć. Na patelni rozgrzać oliwę wrzuć drobno pokrojoną cebulę następnie wrzucić przeciśnięty przez praskę czosne,całość zeszkić. Na koniec wrzucamy szpinak. Patelnie przykrywamy i dusimy całość kilka minut, gdy szpinak znacznie zmniejszy swoją objętość otwieramy patelnie solimy, dodajemy pieprz i całość smażymy jeszcze 5 minut. Szpinak studzimy.
Mięso rozbić na duży prostokąt oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, posmarować pastą następnie wyłożyć szpinak, zostawiając ok 2 cm wolnego brzegu. Następnie zwinąć jak roladę. Obłożyć plastrami boczku, Ułożyć w żeliwnym naczyniu lekko naoliwionym, łączeniem do dołu. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 160 C. Piec ok 1,15 godz. Po 45 minutach wlać wino. Na ostanie na ostatnie 15 minut zdjąć pokrywę. Podawać z ulubioną kaszą a powstałym sosem polać całość.
*Mięsa nie solę bo szynka, pasta i szpinak są dość słone.
Ależ wspaniała rolada, no i jedno z moich ulubionych połączeń smakowych :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJak pięknie zrolowane <3
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam takie dania:) Teraz to sie głodna zrobiłam...
OdpowiedzUsuńściskam i miłego tygodnia Asiu
Wygląda fantastycznie, ma piękny środek;)
OdpowiedzUsuńPysznie ta rolada wygląda! :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja :) Od razu mam ochotę taką przygotować!
OdpowiedzUsuń