Dawno nie robiłam granoli i naszła mnie chęć na korzenną, i wyszła pyszna :)
Dodatek musu z dyni sprawił, że nabrała pięknego koloru.
Wspaniały początek dnia.
Wspaniały początek dnia.
Składniki
300 g płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych)
250 g musu z dyni
1 szklanka orzechów włoskich
100 ml miodu
30 ml oleju rzepakowego
1,5 łyżeczki cynamonu
po 1/2 łyżeczki imbiru, kardamonu, gałki muszkatołowej
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1/2 szklanki suszonych moreli
Wszystkie składniki mieszamy w misce (oprócz suszonych owoców) Wyłożyć równomiernie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 C. Pieczemy ok. 50 minut. Mieszać
granolę co 10 minut. Gdy granola nabierze rumianego koloru. Wyjmujemy ją z piekarnika i wrzucamy suszone owoce, wszytko przemieszać i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Gdy granola wystygnie zrobi się chrupka. Przekładamy do szklanego lub metalowego pudełka.
granolę co 10 minut. Gdy granola nabierze rumianego koloru. Wyjmujemy ją z piekarnika i wrzucamy suszone owoce, wszytko przemieszać i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Gdy granola wystygnie zrobi się chrupka. Przekładamy do szklanego lub metalowego pudełka.
pysznosci :)
OdpowiedzUsuńWszystko co ma w sobie przyprawy korzenne jest przepyszne, więc i taka musi być ta granola! :)
OdpowiedzUsuńZ taką pyszną granolą to na pewno jest idealny początek dnia!!!
OdpowiedzUsuńpycha, sama chyba sobie taką zrobię:)
ściskam cieplutko
jak pysznie !
OdpowiedzUsuńIdealna na rozpoczęcie tygodnia :)
OdpowiedzUsuńPiękny kolor, co więcej musi fantastycznie pachnieć;)
OdpowiedzUsuń