czwartek, 16 czerwca 2016

Domowe tortille


Domowe tortille, są tak proste w przygotowaniu, że nie ma sensu biegać i szukać po sklepowych półkach. Ciasto podobne do ciasta  pierogowego więc naprawdę nic trudnego.
Warto zrobić sobie dzień wcześniej i szczelnie zabezpieczyć w worek foliowy, przechowywać w lodówce. Po wyjęciu z lodówki włożyć na chwilę do mikrofali to ułatwi zwijanie.




Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
4 łyżki płynnego smalcu
1/4 łyżeczka soli
170 ml bardzo gorącej wody

Wszystkie składniki umieścić w misce, na początku mieszać łyżką, następnie zagnieść miękkie elastyczne ciasto. Następnie odłożyć na 30 minut do worka foliowego. Po tym czasie podzielić ciasto na 9 części., Każdą z nich rozwałkować bardzo cienko na średnicę ok. 23-25 cm. Smażyć na średniej mocy palnika na suchej patelni ok.minuty z każdej strony lub krócej. Podczas smażenia na powierzchni pojawią się bąble. Upieczone przekładamy na na talerz i przykrywamy wilgotnym ręcznikiem bawełnianym.

5 komentarzy: