piątek, 19 grudnia 2014

Puszysty sernik


Z okazji pierwszej rocznicy założenia bloga zrobiłam iście świąteczny sernik :) puszysty, rozpływający się w ustach. Obiecałam opublikować przepis wczoraj, ale niestety miałam w kuchni mały wypadek..., ale o tym nie będę się rozpisywać, w każdym bądź razie goi się :)
Przepis dostałam od siostry,  zaś ona od swojej szwagierki... a teraz ja dzielę sięnim z Wami :)


 Spód:
130 g miękkiego masła
5 łyżek cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
3 żółtka (białka zostawiamy i dodamy do masy serowej)

Z podanych składników zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na 30 minut.
Następnie wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24 cm x 36 cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem.

Masa serowa:
1 kg twarogu trzykrotnie mielonego (użyłam President)
0,5 szklanki mleka
1 cukier waniliowy
5 jajek
60 g budyniu śmietankowego
1 szklanka cukru

Żółtka ucieramy z 1/2 szklanki cukru na puch. Następnie dodajemy do twarogu i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Kolejno do sera dodajemy przesiane budynie oraz mleko i ponownie mieszamy ręcznie.
Wszystkie białka (razem osiem) ubić i dodać stopniowo pozostałą część cukru oraz cukier waniliowy. Ubijać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Ubitą pianę dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Wszytko wylewamy na ciasto. Wkładamy do  piekarnika nagrzanego na 180°C i pieczemy 60 minut. Jeśli sernik z wierzchu za bardzo nam się rumieni, należy wyłączyć grzałkę górną i dalej piec tylko z użyciem dolnej. Studzimy przy lekko uchylonym piekarniku.



Świąteczne słodkości!zBLOGowani.plWigilia 2014

10 komentarzy:

  1. Kochana ten twój serniczek wygląda jak z obrazka:)
    Taki kawałeczek przydałby mi się do popołudniowej herbatki:):):)
    uściski ogromne i sukcesów w kolejnych latach blogowania życzę:)
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratulacje! Tak wspaniały serniczek jest idealny, by uczcić to święto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście wygląda niezwykle puszyście;))

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie!! Wszystkiego najlepszego z okazji 1 roczku!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda na cudownie puszysty. Pyszności :)
    Gratulacje! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Do sernika to ja rwę się pierwsza! ;) Gratulacje i dalszego, pysznego blogowania! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha! To życzę kolejnych smakowitych lat blogowania :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Własnie upiekłem ten sernik, wyszedł bombowo. Delikatny jak pianka, w ogóle się nie zapadł - trochę opadł podczas stygnięcia, ale równomiernie. Trochę dłuzej go piekłam (70 minut, w tym z 10 na termoobiegu), ale to pewnie różnice w piekarnikach na to wpłynęły. Przyznaję się bez bicia, że uzyłem dopingu - winian potasy, ale tylko pół płaskiej łyzeczki.
    Niestety nie zdążyłem zrobić zdjęć, bo mi wyjedli wszystko :D
    Pozdrawiam serdecznie
    M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się że smakował :) My tez go bardzo lubimy. Sernik mam prawo delikatnie opaść, przecież to końcu twaróg, a on z kolei jest ciężki. Jeśli chodzi o piekarniki to zgadzam się z Tobą , każdy musi wyczuć swój piec :) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń