piątek, 12 grudnia 2014

Chleb gryczany na zakwasie z rodzynkami

Jak już dobrze wiecie, w ostatnim czasie zbzikowałam na punkcie domowego pieczywa :) Świeże bułeczki, chałki, brioszki, chleby... Pieczywo zepchnęło na plan dalszy nawet słodkie wypieki. Ten chlebek jest wyjątkowy dzięki mące gryczanej, której wcześniej nie używałam w swojej kuchni. Aktualnie to jest właśnie mój number one!!! Przepis na ten chleb znalazłam u Angi.


Składniki:
200 g mąki gryczanej
100 g mąki pszennej chlebowej typ 750
300 g letniej wody
200 g aktywnego zakwasu dokarmionego 10-12 godzin wcześniej
1 płaska łyżeczka soli
70 g rodzynek

Suche składniki przesypać do miski i wymieszać. Dodać zakwas, wodę i wszystko wymieszać do całkowitego połączenia. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto (jest bardzo luźne) przełożyć do keksówki o wymiarach 30 cm x 11 cm. Wierzch wyrównać, szczelnie przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości - u mnie trwało to 3 godziny, ale może rosnąć nawet 4-5 godzin.Wstawić do nagrzanego piekarnik na 210°C°i piec przez około godzinę (u mnie trwało to 50 minut). Po tym czasie chleb wyciągnąć i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Chleb dobrze upieczony popukany od spodu, wydaje głuchy dźwięk. Najlepiej poczekać z krojeniem, jak chleb porządnie przestygnie, ale ja nie wytrzymałam :)




13 komentarzy:

  1. Kochana, ale ten twój chlebek wyglada przepysznie! i na pewno tak smakuje!!!
    ściskam cię weekendowo

    OdpowiedzUsuń
  2. mam taka ochotę na taki chlebek - ale już 2 razy wyrzuciłam zakwas:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to szkoda bo chlebki na zakwasie nie są trudne :) wymagają jedynie czasu :)

      Usuń
  3. Świetnie Ci wyszedł! Bazo się cieszę, że smakował; ))

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha ten chleb, idealnie smakuje sam, bez żadnych serów, wędlin, jest niesamowity sam w sobie :)
    Pozdrawiam,
    https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowy chleb na zakwasie - najlepsze jedzenie na świecie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda obłędnie smacznie:D

    OdpowiedzUsuń
  7. O tak, domowe pieczywko rządzi ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Taki chlebek marzy mi się, ale mam coś problemy z zakwasem ;/ Chyba źle się do niego zabieram. Na twój chętnie bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cierpliwości :) mój pierwszy zakwas był porażką, więc głowa do góry i na pewno się uda :) będę trzymała kciuki :)

      Usuń
  9. Wspaniale wyszedł ten chleb. Lubir gryczane pieczywo.
    Gziekuję za udział w liscie "Na zakwasie i na drożdzach"

    OdpowiedzUsuń