Śledź po cygańsku, śledziki w śmietanie, w
oleju, smażone…, sposobów podania jest tak wiele, że
nie wiadomo na jakie się skusić. Ja preferuję w sosie pomidorowym :) Chociaż jestem jedynym amatorem
śledzików w mojej rodzinie i niestety cała rodzinka patrzy na nie krzywo, to
na świątecznym stole nie może ich zabraknąć. Te w słodkiej zalewie z rodzynkami wyjątkowo smakują nawet
wybrednemu podniebieniu mojego męża.
Składniki:
60 dag filetów śledziowych solonych
35 dag cebuli
1,5 szklanki oleju
4 łyżeczki cukru
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
50 g rodzynek
Śledzie należy odmoczyć, a następnie pokroić w kostkę 2x2 cm. Do rondla wlać olej, dodać pokrojoną w większą kostkę cebulę, podgrzewać na średniej mocy palnika, a gdy cebula zacznie się gotować, dodać pozostałe składniki i zmniejszyć moc palika. Gotować ok. 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż cebula zmięknie. Następnie przestudzić, zalać sosem śledzie i wymieszać. Schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.
moje ulubione śledzie z rodzynkami <3
OdpowiedzUsuńwww.sagneska.pl
Przepis mi się spodobał. Może zrobię na święta:)
OdpowiedzUsuńcieplutko ściskam Asiu
Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
OdpowiedzUsuńPyszne śledziki :) U mnie też na wigilię obowiązkowo są robione!! Jako dziecko nie cierpiałam śledzi a teraz uwielbiam :D
OdpowiedzUsuń