środa, 21 października 2015

Sernik dyniowy z błyszczącą polewą czekoladową


Wcześniej dynia nie gościła tak często na moim stole. Kilka lat temu nawet nie pomyślałabym, że takie cudowne wypieki i potrawy można z niej wyczarować.
Mam nadzieję, że 
 oczaruje Was ten sernik, swoją konsystencją i smakiem. Jest niebiańsko pyszny.
 Ja już nie wyobrażam sobie jesieni bez dyni.
Przepis od Pauliny z małymi zmianami :)
polewa znaleziona tutaj 



Składniki (tortownica 24):
200g ciasteczek Oreo (bez kremu, użyłam ciasteczek z Lidla Neo)
50 g masła
750 g twarogu (zmielonego trzykrotnie)
250 g serka mascarpone 
200 g cukru
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
4 jajka 
2 żółtka
350 g mus z dyni (przepis tutaj)
1/3 łyżeczki cynamonu
1 łyżka ekstraktu z wanilii
70 g śmietanki 30%
(składniki na sernik muszą mieć temperaturę pokojową)
Polewa:
4 łyżki cukru
2 łyżki śmietany
3 łyżki kakao
60g masła
1 łyżeczka żelatyny

Wszystkie składniki oprócz żelatyny umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Żelatynę zalewamy małą ilością wrzątku, następnie dodajemy do gorącej masy i dokładnie mieszamy (masy już nie gotujemy). Następnie lekko przestudzić i polać sernik. Masa jest wspaniała bo pięknie się błyszczy!

Ciasteczka miksujemy w blenderze na pył, Lub wkładamy do woreczka foliowego i uderzamy wałkiem następnie dodajemy roztopione masło - mieszamy. Przekładamy na spód tortownicy, wyrównujemy i wkładamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników. Twaróg, mascarpone, mąkę ziemniaczaną oraz cukier miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy kolejno jajka i żółtka, puree z dyni, cynamon, wanilię oraz śmietankę. Wszytko miksujemy na niskich obrotach tylko do połączenia się masy. Następnie masę przelewamy na schłodzony wcześniej spód.
Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Na najniższym poziomie piekarnika wstawiamy głęboką blaszkę z wrzącą wodą, a poziom wyżej ustawiamy tortownicę z sernikiem. Sernik wstawiamy do nagrzanego do
175 C piekarnika na 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze
80 minut. Po tym czasie uchylamy delikatnie piekarnik i zostawiamy do wystygnięcia. Gdy sernik będzie już zimny ściągamy obręcz i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Polewamy i rozsmarowujemy lekko przestudzoną polewą, dodatkowo posypujemy brzegi posiekanymi orzechami laskowymi.


15 komentarzy:

  1. Sernik kocham chyba każdy, a ten jest z moją ukochaną dynią...kradnę kawałek! :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale on wspaniale wyglada. I ta polewa tak ślicznie i apetycznie się prezentuje:)
    cudnego dnia

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ pysznie wygląda! uwielbiam sernik, a to połączenie po prostu mnie zachwyciło! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny Ci wyszedł! I do tego ten kolor... ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Obłędny :) Dawno nie jadłam dyniowego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jaki ślicznie dyniowy, słoneczny kolor!

    OdpowiedzUsuń
  7. ależ on na mnie patrzy....hahha kurczę,no uwielbiam serniki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wyszedł! I jeszcze z czekoladową polewą <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ ma cudowną strukturę! Musiał smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda pysznie.:)))
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
    PS: Obserwuję. Mogę liczyć na to samo?

    OdpowiedzUsuń