poniedziałek, 9 czerwca 2014

Gołąbki z mięsem i kaszą jęczmienną duszone z lubczykiem ogrodowym


 Gołąbki to szczególnie klasyczna potrawa w polskiej kuchni i nieskończona gama możliwości przeróżnych nadzień. Moja ulubiona wersja to gołąbki w młodej kapuście z kaszą jęczmienną lub ryżem, ale nie stronię też od innych wariacji :) Wyjątkowego smaku i aromatu nadaje im naturalna przyprawa maggi, czyli lubczyk wprost z ogródka :)

Składniki:
1 główka kapusty,
70 dag mięsa z łopatki wieprzowej,
2 cebule,
1 jajko,
1 torebka kaszy jęczmiennej,
sól, pieprz, majeranek,
kilka listków świeżego lubczyku,
2 szklanki bulionu warzywnego.

Z kapusty wycinamy głąb oraz odrywamy wierzchnie liście, które posłużą nam do gotowania gołąbków. Następnie kapustę w całości wkładamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 5 minut. Musi się sparzyć, aby liście lepiej odchodziły. Mięso mielimy wraz z cebulą. Dodajemy jajko oraz ugotowaną i przestudzoną kaszę. Całość przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem i dokładnie mieszamy. W każdy liść nakładamy farsz i zawijamy. Na dnie garnka układamy wierzchnie liście (te nie obgotowane), a na to nasze gołąbki.Wszytko zalewamy bulionem i dodajemy świeże liście lubczyku. Przykrywamy wierzchnimi liśćmi kapusty. Całość gotujemy przez ok. 1,5-2 godzin pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu.



3 komentarze:

  1. Asiuniu ja gołąbki po prostu uwielbiam !!!! Twoje wyglądają tak apetycznie, że aż ślinka cieknie!!!!
    Twoja rodzinka ma z Tobą bosko!
    ściskam kochana

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Natalko za tak miłe słowa :) rzeczywiście mąż często powtarza, że ma ze mną dobrze :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń