sobota, 7 czerwca 2014

Spaghetti bolognese


Przedstawiam chyba najbardziej oczywistą propozycję na prosty i błyskawiczny obiad :) Nie znam dziecka, które nie lubiłoby spaghetti zwłaszcza z sosem bolognese :-) Dla nas, jak i pewnie dla wielu, to najbardziej kultowe domowe danie, dlatego nasza "domowa stołówka" przewiduje je w swoim menu regularnie - zawsze z dokładką, a nawet wylizaniem talerzy :)


Składniki:
500 g makaronu spaghetti,
70 dag mięsa wieprzowego mielonego,
3 cebule,
3 ząbki czosnku,
2 puszki pomidorów z puszki (w sezonie używam świeżych),
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
2 łyżeczki cukru,
oliwa z oliwek,
pieprz, sól, bazylia, tymianek (lub inne ulubione zioła),
świeża natka pietruszki,
15 dag startego sera żółtego,

Cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię z oliwą, chwilę smażymy. Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i dalej smażymy. Kolejno wrzucamy mięso i smażymy przez. ok. 7 minut. Dodajemy zmiksowane pomidory z puszki, koncentrat, przyprawiamy i dusimy jeszcze przez ok. 10 minut. W tym czasie gotujemy makaron oraz siekamy pietruszkę.


4 komentarze:

  1. wołowe mięso, ziarna kolendry i kopru włoskiego zmiażdżone w moździerzu, mięso przed pomidorami deglasowane czerwonym winem, na końcu parmezan - to moja wersja ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niewątpliwie spróbujemy i Twojej wersji :-) M uwielbia czerwone mięsko :-)

      Usuń
  2. bardzo apetyczne bolognese:) dawno nie robiłam, a rzeczywiście wszyscy bardzo lubimy :D

    OdpowiedzUsuń