U mnie nadal truskawkowo :) choć to już ostatki :( Długo obiecany przepis na to pyszne ciasto, szczególnie dla tych wszystkich, którzy mieli okazję już go spróbować :) Przepis pochodzi z przepiśnika mojej mamusi. To właśnie ona mi i mojemu rodzeństwu robiła to pyszne ciasto - jesienią z jabłkami, a latem z truskawkami. Teraz ja robię je moim dzieciom :) a robię je z różnymi owocami... zależy na co mamy sezon albo ochotę :)
Składniki:
5 jaj,
1 szklanka cukru,
1,5 szklanki mąki tortowej,
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 0,5 szklanki),
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 szklanki oleju rzepakowego,
ok. 80 dag truskawek (najlepiej małych),
(wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową) ,
Dodatkowo:
masło do wysmarowania formy i bułka tarta,
cukier puder do posypania ciasta.
cukier puder do posypania ciasta.
Jajka z cukrem ubijamy na puch do białości. Następnie dodajemy przesiane mąki, proszek do pieczenia oraz olej. Wszystko dokładnie mieszamy. Formę o wymiarach 20 cm x 30 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewany do formy i na wierzch wykładamy truskawki (większe należy pokroić). Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180°C przez 35 minut. Potem przez pierwsze15 minut studzimy w zamkniętym piecyku, a następnie przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Bardzo fajne ciacho! :) Proste i szybkie, w sam raz na piknik ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam właśnie takie ciasta z truskawkami obłęd.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
TAK ,TAKIE CIACHA SA NAJLEPSZE;) ZAPRASZAM NA MOJE ŁACIATE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM;POZDRAWIAM:
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/truskawkowo-rabarbarowe-ciasto.html
z truskawkami to ja baardzo lubię! :))
OdpowiedzUsuńZgadza się szybkie, pyszne no i najlepsze :)
OdpowiedzUsuńApetyczne ciasto!
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda cudnie :) Te czerwoniutkie truskaweczki, ach!
OdpowiedzUsuńapetyczne!
OdpowiedzUsuń