sobota, 14 czerwca 2014

Praliny jagodowe


Ostatnią porcję mrożonych jagód, zbieranych w lasach Puszczy Świętokrzyskiej,  użyłam właśnie do ciasta z jagodami - nie będzie jednak ono dziś głównym bohaterem, bo przy okazji urodził się  spontanicznie zupełnie inny pomysł. Postanowiliśmy zrobić pralinki jagodowe :) Szukając smaków czekoladek, których nie można kupić, przynajmniej w znanych nam bombonierkach, wyczarowaliśmy już kiedyś: Praliny z ganaszem z Porto oraz Praliny z nadzieniem o smaku kiwi, a tym razem inspiracja podyktowana była fantastyczną, naszym zdaniem, możliwością gry kolorów - białej czekolady oraz jagodowego fioletu :) W zeszłym roku zrobiłam sok z jagód, którego zostało mi jeszcze kilka słoiczków..., więc dalej sprawy potoczyły się następująco: śmietankę zagotowałam na bardzo małym ogniu, dodałam rozdrobnioną  białą czekoladę (śmietanki wagowo tyle samo, co czekolady) cały czas mieszając, aż się rozpuści. Następnie dodałam soku z jagód - po wymieszaniu gotowałam jeszcze przez chwilę, a następnie odstawiłam, żeby wystygło i zgęstniało.
Dalsza zabawa przebiegała również identycznie przy naszych poprzednich pralinkach, choć biała czekolada, niestety, nie jest tak wdzięczna w obróbce, jak gorzka. Efekt wizualny możecie podziwiać na zdjęciach, a jeśli ślinka Wam cieknie, to skuście się na takie pralinki :)



 Miłego dnia, bo u mnie właśnie wyszło słonko :)

12 komentarzy:

  1. Wyglądają rewelacyjnie - podziwiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Są cudowne, uwielbiam białą czekoladę a środek pralin pewnie rozpływa się w ustach ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Eleganckie i pyszne :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Podziwiam Asiu!!!! Zdolna jesteś i to bardzo!!!! :):):):)
    Pralinki tak wyglądają apetycznie, ze poproszę jedną, a nawet dwie wysłać kurierem!!! Piękne i apetyczne!!!
    Udanej reszty weekendu kochana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za tak miłe słowa, a następnym poproszę o adres to wyślę kilka pralinek :) pozdrawiam

      Usuń
  5. Przepiękne są! Ja właśnie wczoraj zakupiłam kilka foremek na pralinki i już wiem, jakie zrobię ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wyglądają, jak dzieła sztuki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję Martusia :) Niestety już skonsumowane :(

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj, narobiłaś mi ochoty na takie praliny! Połączenie jagód i białej czekolady smakuje bosko :)

    OdpowiedzUsuń