Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. Można zrobić z niej leczo czy zupę krem, ale gdy nie mam za bardzo czasu na pichcenie, to po prostu przyrządzam z niej placuszki. Dziś zatem zaserwuję Wam przepis na banalnie prosty i szybki obiad - placuszki z cukinii z sosem czosnkowym, które preferuje bardziej od tych ziemniaczanych :) Najlepiej używać średniej cukinii, bo ma mniej pestek i miękką skórkę, ale takiej nie dostaniecie i macie dużą to przed starciem należy ją wydrążyć.
Składniki:
80 dag cukinii,
2 duże marchewki,
2 duże marchewki,
2 jajka,
4 czubate łyżki mąki pszennej,
sól, pieprz,
olej do smażenia.
Sos czosnkowy:
5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego,
1 ząbek czosnku,
1 łyżka majonezu,
pieprz, sól.
Jogurt wymieszać z majonezem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę i doprawić do smaku solą i pieprzem.
olej do smażenia.
Sos czosnkowy:
5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego,
1 ząbek czosnku,
1 łyżka majonezu,
pieprz, sól.
Jogurt wymieszać z majonezem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Cukinię ścieramy na dużych oczkach. Posypujemy solą i dostawiamy na sitku na 10 minut, aby puściła wodę. Następnie dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę, jajka, mąkę i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy na średniej mocy palnika na niedużej ilości oleju na rumiano.
Ingredients:
0,8 kg of grated zucchini,
2 large carrots,
2 eggs,
4 heaping tablespoons of flour,
salt and pepper to taste,
rapeseed oil.
Garlic sauce:
5 tablespoons of yogurt,
1 clove of garlic,
1 tablespoon mayonnaise,
pepper and salt to taste.
Mix yogurt with mayonnaise and pressed garlic clove, add salt and pepper.
Sprinkle the zucchini with salt and leave it for 10 minutes in a sieve to strain. Add grated carrot, eggs, flour and pepper and mix everything thoroughly. Fry on medium power burner with a small amount of rapeseed oil until browned.
U nas ostatnio były ale z fetą.
OdpowiedzUsuńWspaniale wyglądają ! Bardzo je lubię :)
OdpowiedzUsuńJakie wspaniałe placuchy *.*
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie z marchewką! Ja również jestem fanką dań z cukinii! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNigdy takich nie jadłam i z wielką przyjemnością bym je zjadła!!! Wyglądają pięknie i pysznie!!!
OdpowiedzUsuńBuziaki Asiu
Moje ulubione :) i jeszcze z sosem czosnkowym - bajka!
OdpowiedzUsuńTakich z sosem czosnkowym nie robiłam, muszę dzisiaj usmażyć:)
OdpowiedzUsuńjakie ładniutkie Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuń