poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Domowy ketchup


W zeszłym tygodniu miałam iście pomidorowy festiwal... Pomidorowa uczta na co dzień i zapasy na zimę... w tym roku przebogate. Szczegóły zdradzać będę systematycznie w najbliższych dniach, a ten tydzień zaczynam od propozycji przyrządzenia domowego ketchupu. Kompozycja jest unikalna, bo z żółtymi pomidorami, za którymi przepadamy, gdyż w smaku są podobne do malinowych. Według naszego zaufanego hodowcy pomidorów ludzie generalnie podchodzą sceptycznie do pomidorów innych niż czerwone, a szkoda, bo są naprawdę pyszne. Warto spróbować :)




Składniki:
4 kg niedużych pomidorów (czerwonych i żółtych),
1 kg papryki czerwonej,
50 dag cebuli,
3 łyżeczki soli,
5-6 łyżek cukru,
1 łyżeczka pieprzu,
1 łyżka suszonej bazylii.

Pomidory przekroić na pół, pozbyć się pestek i wrzucić do garnka z grubym dnem. Następnie paprykę pokroić w  średnią kostkę i dodać do pomidorów. Cebulę obrać i pokroić w plastry i wrzucić do reszty składników. Wszytko zagotować i gotować na wolnym ogniu do miękkości przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie wszytko miksujemy na gładką masę, a następnie przecieramy na drobnym sitku, żeby pozbyć się pozostałych skórek i pestek. Staram się robić to dość dokładnie :) Całość znowu zagotowujemy dodając cukier, sól i pieprz, gotujemy do zgęstnienia ok 1,5-2 godzin. Pod koniec dodajemy bazylię. Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy 25 minut. Z tej porcji wychodzi ok. 3 litrów keczupu :)






Warzywa psiankowate 2014Warzywa psiankowate 2014
Pora na pomidora!

11 komentarzy:

  1. nie miałam pojęcia, że to takie proste... z pewnością zrobię!
    taki domowy keczup na pewno jest o wiele zdrowszy i smaczniejszy od kupnego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam nadzieję, że starczy mi czasu, aby zrobić taki domowy ketchup w tym roku. Wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
  3. W zeszłym roku zrobiłam domowy keczup po raz pierwszy i doszłam do wniosku, że nie ma nic lepszego:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie robiłam ketchupu własnej roboty, ale wiesz kochana zainspirowałaś Mnie do tego:)
    Słonecznego tygodnia Asiu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam :) masz rację żółte pomidorki są pyszniutkie! Ja ostatni tydzień byłam u rodziców, więc za przetwory paprykowo-pomidorowe dopiero się zabieram!

    OdpowiedzUsuń
  6. Keczup wygląda doskonale! Dziękuję za kolejny wspaniały przepis dodany do akcji pomidorowej i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszny! muszę koniecznie zrobić ;))

    OdpowiedzUsuń
  8. Najlepszy! :) Ten z Twojego przepisu ma bardzo fajną konsystencję .

    OdpowiedzUsuń