poniedziałek, 3 listopada 2014

Sałatka z zielonego kalafiora




Gdy widzę takie warzywa, zawsze je kupuję, ale tym razem mój małżonek mnie ubiegł. Przyniósł z ryneczku pięknego zielonego kalafiora i mówi: „zrób jakąś dobrą sałatkę" :) A że dwa razy nie trzeba mi powtarzać, w mojej głowie zaraz pojawiła się feta, salami, prażone migdały i tak powstała przepyszna sałatka..., zjedzona błyskawicznie. Dwa posiedzenia przy stole i już jej nie było :(
 

Składniki:
0,5 kg kalafiora
150 g fety
10 plasterków salami (męża ulubione z zielonym pieprzem)
4 jajka (ugotowane na twardo)
2 łyżki płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni

Sos:
2 czubate łyżki majonezu
4 czubate łyżki jogurtu naturalnego
1 czubata łyżka posiekanego koperku
1 mały ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
Wszystkie składniki wymieszać

Kalafiora ugotować na krucho w osolonej wodzie i ostudzić. Podzielić na mniejsze różyczki i ułożyć na platerze lub dużym talerzu. Obok ułożyć jajka pokrojone w ćwiartki. Plasterki salami przekroić na pół, zwinąć w rulon i poukładać pomiędzy różyczkami kalafiora. Fetę pokroić w kostkę i posypać nią sałatkę. Polać sosem  i na koniec, najlepiej tuż przed podaniem, posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.



7 komentarzy:

  1. Głodna się zrobiłam jak patrzę na Twoją sałatkę :) Zapisuję i będę robić D:

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda genialnie! Zdrowo i kolorowo :))

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mi się podoba przepis na tą sałatkę!!!! Koniecznie musze ją zrobić:)
    Asieńko ściskam cię kochana

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakoś niespecjalnie lubię majonez, ale ta sałatka wygląda tak apetycznie...zjadam wzrokiem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. aż oczu nie można oderwać,smacznie i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To jest romanesco Moj maz robi z tego wspaniale danie. Dzieli romanesco na rozyczki. Lekko podgotowuje. Na patelni przysmaza cebulke, wrzuca romanesco,dobrych kilka, przekrojonych na pol physalis i listki miety. Uwielbiam !

    OdpowiedzUsuń