Gdy widzę takie warzywa, zawsze je kupuję, ale tym razem mój małżonek mnie ubiegł. Przyniósł z ryneczku pięknego zielonego kalafiora i mówi: „zrób jakąś dobrą sałatkę" :) A że dwa razy nie trzeba mi powtarzać, w mojej głowie zaraz pojawiła się feta, salami, prażone migdały i tak powstała przepyszna sałatka..., zjedzona błyskawicznie. Dwa posiedzenia przy stole i już jej nie było :(
Składniki:
0,5 kg kalafiora
150 g fety
10 plasterków salami (męża ulubione z zielonym pieprzem)
10 plasterków salami (męża ulubione z zielonym pieprzem)
4 jajka (ugotowane na twardo)
2 łyżki płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni
Sos:
2 czubate łyżki majonezu
4 czubate łyżki jogurtu naturalnego
1 czubata łyżka posiekanego koperku
1 mały ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
Wszystkie składniki wymieszać
Kalafiora ugotować na krucho w osolonej wodzie i ostudzić. Podzielić na mniejsze różyczki i ułożyć
na platerze lub dużym talerzu. Obok ułożyć jajka pokrojone w ćwiartki. Plasterki salami przekroić na pół, zwinąć w rulon i poukładać pomiędzy
różyczkami kalafiora. Fetę pokroić w kostkę i posypać nią sałatkę. Polać sosem i na koniec, najlepiej tuż przed
podaniem, posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.
Głodna się zrobiłam jak patrzę na Twoją sałatkę :) Zapisuję i będę robić D:
OdpowiedzUsuńWygląda genialnie! Zdrowo i kolorowo :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Bardzo mi się podoba przepis na tą sałatkę!!!! Koniecznie musze ją zrobić:)
OdpowiedzUsuńAsieńko ściskam cię kochana
Mmmmm, na bogato :)
OdpowiedzUsuńJakoś niespecjalnie lubię majonez, ale ta sałatka wygląda tak apetycznie...zjadam wzrokiem :)
OdpowiedzUsuńaż oczu nie można oderwać,smacznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńTo jest romanesco Moj maz robi z tego wspaniale danie. Dzieli romanesco na rozyczki. Lekko podgotowuje. Na patelni przysmaza cebulke, wrzuca romanesco,dobrych kilka, przekrojonych na pol physalis i listki miety. Uwielbiam !
OdpowiedzUsuń