poniedziałek, 22 grudnia 2014

Świąteczna szynka glazurowana w winie i miodzie

 
W tym roku sprawiliśmy sobie na święta glazurowaną szynkę na stylu typowo brytyjskim :) Sama już nie wiem czy to przepis podobny do wersji Gordona Ramsaya czy Nigelli Lawson, ponieważ na wielu blogach znalazłam różne ich wersje i także rozmaite wariacje na ten temat. Moja szyneczka upiekła się wg przepisu podobnego do znalezionego na Sense Of Taste. Zapach w domu jest karmelowo-goździkowo-obezwładniający, czyli stosownie nastrajający do świąt. Chałupka już ogarnięta, a dziś jedziemy na plantację choinek wybrać jakiś ładny świerk lub jodłę. Strojenie, pieczenie... plan przede mną jeszcze ambitny :)


Składniki:
1,5 kg szynki wieprzowej peklowanej
4 średnie marchewki
1/2 pora
1 cebula
1 mały seler
1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu, lekko rozgniecionych
1 łyżeczka ziaren kolendry, lekko rozgniecionych
1 laska cynamonu, przełamana na pół
3 listki laurowe
1 łyżeczka soli (opcjonalnie)

Glazura:
50 g cukru trzcinowego - użyłam cukier trzcinowy nierafinowany Dry Demerara drobny (Diamant)
50 ml wina Madeira - użyłam Izidro Madeira Fine Rich (Justino's Madeira Wines)
10 ml octu balsamicznego
60 g miodu
garść goździków
Cukier, ocet, wino oraz miód umieścić w rondelku, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć moc palnika i gotować przez około 4 minuty, aż uzyskamy błyszczący syrop.

Szynkę włożyć do odpowiednio dużego garnka, zalać wodą tak, aby zakrywała całą szynkę, dodać włoszczyznę i wszystkie przyprawy z wyjątkiem soli. Zagotować, zmniejszyć moc palnika, odszumować i następnie gotować w na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny. Jeśli po pewnym czasie wywar nie będzie słony, dosolić łyżeczką soli. Po odpowiednim czasie zdjąć z palnika, odstawić do przestudzenia i wyjąć z bulionu. Z szynki zdjąć siatkę, naciąć w kratkę, powbijać goździki, polać połową glazury i piec w naczyniu żaroodpornym przez 15 minut w piekarniku nagrzanym na 190°C. Następnie polać szynkę pozostałą glazurą i piec w tej samej temperaturze przez kolejne 25-35 minut, aż szynka będzie złoto-brązowa, często polewając ją sokami z formy. Wyjąć z piekarnika i odstawić na przynajmniej 15 minut (przed podaniem na ciepło. Można podawać także na zimno. Przed spożyciem wyjąć goździki.





Korzenne przysmakizBLOGowani.pl

5 komentarzy: